0 kommentarer

Syv satans lange dage af Jonathan Tropper

af d. 18. juli 2016
Info
 
Sideantal

341

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7146-289-0

Originaltitel

This is where I leave you
oversat af Johann Bang

Udgave

5. udgave, 1.oplag

 

”Far er død”, siger Wendy henkastet, som om det er sket før, som om det sker dagligt.”

Inden han døde, bad han familien sidde shiva – i 7 dage skal de sidde og tage imod besøgende, der kommer for at kondolere.

Hvis man nu tror, at det er en sørgmodig fortælling om en familie i dyb sorg, tager man grundigt fejl. Det er en virkelig morsom bog, for denne jødiske familie er ikke helt almindelig – de har en helt speciel form for humor, og de 7 dage handler mere om sex, slagsmål, skænderier og druk end om at vise sorg.

Deres mor er psykolog, og hun har lært dem ikke at skjule noget som helst, at sige tingene ligeud, og være meget direkte. De har en ganske grov måde at tale sammen på, pinlige bemærkninger holdes ikke tilbage, det flyder med morsomme scener. Et eksempel:

Prisen som ”dagens mest upassende selvoptagne shivagæst” går til Arlene Blinder, en laskefed, tværtudseende nabo med mørke mønstre af åreknuder op over de tykke, marmorerede ben. Det er helt sikkert en uvenlig beskrivelse, men synet her nede fra stolen er ikke behageligt. Alt er ben og skræv, så langt øjet rækker, og, hvis man kigger op, dobbelthager og næsehår. Og Arlene Blinder er virkelig meget langt fra at være noget fysisk pragteksemplar. Den lille klapstol forsvinder op under hendes massive røv, som er den blevet slugt, og de tynde metalben knager og giver sig, da hun sætter sig tilrette.”

Bogens hovedperson er Judd, den næstyngste af de 4 børn, der desuden tæller storebror Paul, storesøster Wendy og efternøleren Phillip. De elsker ikke just hinanden, især Paul er bitter over en hændelse for mange år siden, der har ændret hans liv, og har ikke ret meget tilovers for sine brødre.

Judd og hans søskende har alle problemer i deres parforhold/ægteskab – af forskellig karakter. Ud over at bogen handler om deres nutidige problemer, og om de 7 dage, de er tvunget til at være sammen, trækkes der også tråde tilbage til barndommen, og nogle af de hændelser, der har gjort dem til de personer, de er i dag og har haft betydning for deres indbyrdes forhold. Trods den morsomme tone og til tider grove omgangstone er der også alvor bag, ligesom deres savn af faren ind imellem dukker op til overfladen. Jeg kunne rigtig godt lide bogen, som er fuld af overraskelser og morsomme situationer.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter