0 kommentarer

Synligt mørke – erindringer om en depression af William Styron

af d. 21. februar 2015
Info
 
Sideantal

76

Udgivet

1991

ISBN

87-595-1403-5

Originaltitel

Darkness Visible

 

Depression er en lidelse, der hvert år rammer rigtig mange mennesker.

Til trods for dette er det sjældent, at vi andre får muligheden for, at lære mere om hvordan det rent faktisk føles og opleves, at være ramt af en alvorlig depression.

William Styron, der nok mest er kendt for at have skrevet klassikeren “Sophies valg”, led i en længere periode af en så gennemgribende depression, at han overvejede selvmord.

“Synligt mørke” er forfatterens meget personlige beretning om den mørke periode i hans liv, der var faretruende tæt på, at gøre en ende på en strålende forfatterkarriere.

Bogen er en insiderfortælling om, hvordan det opleves at være kronisk til rotterne.

Styron fortæller bl.a. om en tur til Paris, hvor han skulle modtage en prestigefyldt litteraturpris.

På trods af, at dette burde være en positiv og berigende rejse (der burde være god for selvtilliden) oplevede Styron situationen som helvede.

Han var ude af stand til at konversere med de, som havde inviteret ham, han var overbevist om, at han var værdiløs, talentløs og aldrig nogensinde ville vende tilbage til Frankrig igen, ligesom han følte at han aldrig ville få udgivet flere bøger.

Da Styron er hjemme i USA igen får han det værre, han isolerer sig, vil ikke modtage besøg, er ude af stand til at skrive, herudover begynder tankerne om selvmord at tage overhånd.

Disse tanker kører rundt i hovedet indtil han betror sig til sin kone, der heldigvis sørger for at få Styron indlagt på en psykiatrisk afdeling i to måneder, hvor han modtager den lægelige hjælp han har brug for.

Heldigvis for Styron (og alle os andre) kom han ud på den anden side igen, hvilket er imponerende.

Efter at have læst “Synligt mørke” er jeg blevet klogere på, hvordan det opleves at have en massiv depression.

På trods af, at det ikke ligefrem er munter læsning må jeg indrømme, at det var en lærerig og øjenåbnende oplevelse, at læse om dette tabubelagte emne.

Styron er nøgtern i sin beskrivelse, og det er på alle måder en modig og overbevisende bog, der er bedrevet, og jeg kan derfor kun give “Synligt mørke” mine varmeste anbefalinger.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter