0 kommentarer

Svært barn har mange navne af Camilla Louise Johnson

af d. 21. december 2015
Info
 
Sideantal

313

Udgivet

2015

ISBN

9 788702 181371

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Camilla Louise Johnson fødes ind i en dybt dysfunktionel familie, hvor begge forældre er misbrugere og psykisk syge, og derfor tvangsfjernes hun allerede som spæd og placeres på forskellige institutioner og plejefamilier, hvor hun bor indtil hun som 4-årig flyttes til en fast plejefamilie, der viser sig at falde noget uden for normalrammen.

Plejefamilien er fanatisk religiøse og især plejemoderen har et iltert og ustabilt temperament, der udmønter sig i både fysisk og verbal vold mod den lille pige, der naturligvis vokser op og får problemer med selvværdet og med at indgå i væsentlige relationer med andre mennesker.

I plejefamilien er der også en ældre bror, der forgriber sig på hende, og da Camilla går til bekendelse over for plejemoderen beskyldes hun efterfølgende for at have nydt overgrebene og at være en luder.

Som ung kvinde går Camilla ind i Faderhuset, der ledes af Ruth Evensen, der senere køber Ungdomshuset, en sag, der skaber overskrifter i medierne.

Bogen beskriver dels Camillas opvækst med svigt og misbrug, men også årene i Faderhuset, hvor hun beskriver hvordan denne sektlignende organisation fungerer indefra og hvordan det lykkes Ruth Evensen at manipulere med omgivelserne og få mennesker til at acceptere uhyrligheder for at få lov at være tæt på Mor, som Ruth Evensen også kaldes.

Efter 7 år bryder Camilla med Faderhuset, og herefter begynder et alvorligt reparationsarbejde for at komme til hægterne efter et langt liv med manipulation og frygt.

”Svært barn har mange navne” er en særdeles hård og barsk læseoplevelse om en tilværelse på livets skyggeside.

Camilla Johnson har skrevet en væsentlig, men også ubehagelig, bog om, hvordan mennesket påvirkes af opvæksten og af de forældre man nu engang er blevet tildelt i livets lotteri – ”man kan ikke være forsigtig nok i valget af sine forældre” som forfatteren Henrik Pontoppidan udtrykte det.

Sprogligt set er bogen ikke en fest, men det generede mig egentlig ikke fordi bogens emne var spændende og fordi forfatteren har noget på hjerte. At forfatteren så ikke vinder en præmie for skrivefærdighed lever jeg gerne med.

Alle bør læse ”Svært barn har mange navne” for at blive klogere på den menneskelige natur og for at læse en bog om en modig kvinde, der har formået at komme ud på den anden side efter mange års grim, grotesk og hårdhændet behandling.

4 stjerner herfra – og god læselyst til Jer andre.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter