0 kommentarer

Storm 0 – Kommandør Grek af Vince Wernham & Don Lawrence

af d. 18. februar 2020
Info
 
Sideantal

48

Udgivet

2020

ISBN

978-87-93952-03-4

Originaltitel

Commandant Grek - Oversat af Lea Mejdahl Christiansen

Udgave

1. udgave

 

Forlaget E-voke har endnu engang opfyldt et mangeårigt ønske: Flere Storm album på dansk! Interpresse udgav album 1, 2 og 7 tilbage i 1980-84, men nu har E-voke altså påbegyndt at udgive hele serien forfra og i kronologisk rækkefølge, hvilket også betyder, at vi starter med en nr. 0, som er en prøvehistorie fra 1976. Den blev først udgivet i 1984, men elementer fra historien blev brugt i Storm 1, Dybets verden (1978).

Storm er en fantastisk blanding af science fiction og fantasy og i de første mange albums utrolig flot tegnet og farvelagt af Don Lawrence. Han tegnede 23 album inden han gik på pension, men serien kører stadig den dag i dag, med forskellige tegnere. Hvor Don Lawrence var en gennemgående og stabil tegner, så var det straks mere rodet med forfatterne, som der har været mange af. Alt dette kan man læse om i det omfattende forord, hvor man også kan se en forsmag på de senere udgivelser.

Serien har sit udspring i Holland, hvor Martin Lodewijk i 1975 blev inspireret af et kort i National Geographic, der viste jorden uden verdenshavene. Hvilket mystisk liv ville leve i et sådan miljø? I pilotepisoden hedder Storm Kommandør Grek, og han bliver med en anden astronaut sendt ud i rummet i en tidskapsel. Opsendelsen mislykkedes og de ender på jorden igen, mange år ude i fremtiden, hvor verdenshavene er væk og bliver taget til fange af Lovecraft-agtige fiskemænd. Lige inden har de naturligvis fundet den smukke Rødhår, der bliver en gennemgående person i sagaen. Kampen mod Aquatorernes tyranni begynder.

Jeg var blevet advaret om, at det var en syret historie. Jeg synes nu den er en fed, hvor det syrede først dukker op i slutningen. Selvom det er en slags historie man har set mange gange, så er den fyldt med fantasi og foregår i et spændende og interessant miljø. Vi møder både farlige planter og særprægede monstre, og det er mindst lige så flot tegnet og farvelagt, som de albums der allerede foreligger på dansk. Lawrence tegner og farvelægger i en stil der nærmest minder om maleri, og det er ret betagende. Forsiden er dog ikke specielt vellykket, og jeg synes ikke den er repræsentativ for det fantasifulde indhold, bagsiden er langt flottere!

Jeg glæder mig til at få min Storm samling fuldendt, selvom der nok går nogle år, før de næsten 40 albums er udkommet på dansk. Kunne være dejligt, hvis E-voke oprettede en abonnementsordning, når man nu alligevel har besluttet sig for at vil eje hele serien! Det er i hvert fald et forlag der lytter til deres købere, tager dem med på råd og modtager ønsker.

Næste album, Dybets verden, udkommer til april. Jeg er klar!

Lån tegneserien på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter