0 kommentarer

Genforeningens arkitekt af Hans Schultz Hansen

af d. 18. februar 2020
Info
 
Sideantal

335

Udgivet

2020

ISBN

978-87-7406-139-7

Udgave

1.

 

Set fra nutiden forekommer H.P. Hanssens argumenter for en deling af Slesvig efter sindelaget indlysende.

Men sådan var situationen ikke, da »Genforeningens arkitekt« op til 1920 talte for den grænse, vi kender i dag. Mens repræsentanter fra Danevirke-bevægelsen og Flensborg-bevægelsen – der henholdsvis ville have grænsen ned til den gamle danske forsvarsvold og Flensborg by med til Danmark – talte til følelserne, talte H.P. Hanssen også til fornuften.

»Han ville ikke lægge spiren til nye krige«, skriver historikeren Hans Schultz Hansen i anden del af sit biografiske værk om den dansksindede sønderjyske politiker. Et andet sted i bogen hedder det: »Han ville lære af historien og sine egne erfaringer. Den onde cirkel med skiftevis undertrykkelse af den ene og den anden part i den dansk-tyske nationalitetskamp skulle brydes«.

H.P. Hanssen kan sidde oppe i sin himmel og være udmærket tilfreds med den rune, Hans Schultz Hansen her har ristet over ham – og det kan vi andre også.

Hans Schultz Hansens biografi Genforeningens arkitekt er en fortsættelse af »De danske sønderjyders førstemand: H.P. Hanssen 1862-1914«, som udkom i efteråret 2018. Fremstillingen er et portræt af en klog og fremsynet mand, som vi i grænselandet nok skylder mere, end vi aner i det daglige. Den fred og fordragelighed, vi har i det dansk-tyske grænseland i dag hviler på mange byggesten. 1920-grænsen er den sten, der ligger nederst, og som andre sten – blandt andet København-Bonn erklæringerne – hviler på. Og en stor del af æren for 1920-grænsen tilfalder H.P. Hanssen.

Hans Schultz Hansens bog handler ikke blot om H.P. Hanssen, men i sagens også om genforening. Især den første halvdel er superspændende læsning, og det hænger især sammen med stoffets karakter. Processen op til og under genforeningen er fundamentalt spændende.

Det er et ypperligt værk, Hans Schultz hansen har begået, og det kommer til at stå i mange år.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter