0 kommentarer

Storbymennesker : iagttagelser og notater fra livet i storbyen af Will Eisner

af d. 26. december 2019
Info
 
Sideantal

86

Udgivet

1989

ISBN

87-7297-181-9

Originaltitel

City people notebook, tekst og tegninger Will Eisner ; dansk oversættelse og tekstning: Mogens Dalgård,

 

Overflødighedshornet med Eisners betragtninger af storbymennesker, udgøres reelt af resterne fra Eisners tegnebord, og kæder ordløse pantomimer sammen dramatiske hverdagshændelser. Hans betragtninger af storbymennesket er både indfølte, bevægende, empatiske og paradoksale, som når han tegner storbyboeren som den der stiltiende og passivt betragter en mand dø af et hjerteanfald på et fortorv – uden at gribe ind, eller tilkalde hjælp. Og i storbymenneskets umenneskelige og menneskelige handlinger, ligger et voldsomt drama som Eisner gang på gang fanger og talentfuldt nedfælder med sin pen.

På trods af tegneseriemediets stillestående enkeltfotos, kan man hos Eisner tydeligt se de forskellige personers gangart, der ellers kun lever i mellemrummet mellem billederne, men som Eisner formidler gennem figurernes kropsholdning og ånd. De egentlig enkle karikerede mennesker har sjæl, man læser straks både humør og hensigt, og dermed er scenen hurtigt sat, uden at det er nødvendigt at skrive et eneste ord. Eiser kunne sgu noget, han var en mester, og han har fået en prestigefyldt tegneseriepris opkaldt efter sig.

Eisner forsøger at binde historierne sammen, men erkender i indledningen, at det uomtvisteligt er et projekt der er sat sammen af efterladenskaber. Den sammensathed kan man indimellem fornemme i skiftet mellem de korte historier, så den helt store overordnede vision er der ikke, selvom hans simple forbindelsestricks faktisk fungerer godt som en samlende paraply.

 

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter