NYESTE
Født:
1917, USA

Will Eisner

Født i Brooklyn, NYC og død i Florida.

Will Eisners grafiske sans og gennemarbejdede fortælleteknik gjorde ham til en af mediets førende kunstnere. Eisner debuterede i 1936, men det var med serien om The Spirit, der begyndte i 1940, at grundlaget for hans berømmelse blev lagt. Seriens historier indeholder lige dele action, krimigåder og ironi og er fortalt med en kombination af grafiske eksperimenter og økonomisk fortællestil.

Serien stoppede i 1952. Will Eisner har desuden skabt en række enkeltstående album af episk karakter ofte med selvbiografisk indhold fra opvæksten i New Yorks slum. I bogen ‘Den grafiske fortælleform’ kortlægger Eisner tegneseriens udtryksmidler med egne eksempler.

Han underviste på New York’s School of Visual Arts i 20 år. Han har lagt navn til en prestigefuld tegneseriepris ‘Will Eisner Awards’, det svarer til en Oscar indenfor tegneseriebranchen, og prisen bliver uddelt ved det årlige Comic-con i San Diego.

Død 2005.

Bibliografi

1979  En kontrakt med Gud og 3 andre historier fra Bronx

1980  The spirit : the first 93 dailies

1981  Byens skygger : en bog om Will Eisner

1981  New York : The big city

1983  Budskab fra verdensrummet

1985  Storbyen : et portræt

1985  Comics and Sequential Art

1986  Hawks of the seas : 1936-1938

1986  The dreamer

1986  Tegneserien & den grafiske fortælleteknik

1986  Livskraft

1987  Bygningen (tegneserie) 

1987  Solnedgang i Sunshine City (tegneserie) 

1987  Hvordan man undgår døden og skatterne : en letfattelig vejledning

1988  Et hus i Bronx (tegneserie) 

1988  Will Eisner’s altafslørende, afskyelige astrologibog

1988  A life force

1989  Forældre, altså!

1989  Solnedgang i Sunshine City – og tre andre amerikanske eventyr

1991  Den fjerne torden

1992  Usynlige mennesker

1994 The christmas spirit

1995  Dropsie Avenue (tegneserie) 

1995  Graphic Storytelling and Visual Narrative

1996  Det flyvende menneske : en gavl på Christianshavn

1998  Den hvide hval : en introduktion til Herman Melvilles Moby Dick

1998  En familiesag

1998  Prinsessen og frøen

2000  To the heart of the storm

2000  Minor miracles

2000  Sidste dag i Vietnam

2003  Sundiata : a legend of Africa : the lion of Mali

2005  The plot: The secret story of the Protocols of the elders of Zion (graphic novel) *

2005  Expressive Anatomy

2006  Will Eisner’s New York : life in the big city

2006  The contract with God trilogy : life on Dropsie Avenue

2009  Life on another planet

2011  Will Eisner : conversations

2012  Volume 1. From The epic of Gilgamesh to Shakespeare to Dangerous liaisons

2017  Will Eisner: The Centennial Celebration, 1917-2017.

*) Ikke udgivet på dansk

 

Tegneserien & den grafiske fortælleteknik af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 5. juni 2022
Will Eisner videregiver her sine tanker omkring det at stykke en tegneserie sammen. Man kan diskutere om bogen hører hjemme på bogrummet, for egentlig en fagbog, en vejledning eller et opslagsværk for spirende tegneserietegnere. Men undervejs serverer Eisner en håndfuld æventyr med Spirit – med den bonus, at han selv sideløbende kommenterer på sidelayout, handling, […]

Spirit bind 8. Mit navn er Nigelle af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 25. april 2022
Fra bibliotek.dk: Tegneserieepisoder. En række satiriske episoder fra den amerikanske underverden. I hovedrollen: detektiven Spirit, som politiet kalder en venligsindet “forbryder”, og hvis virkelige identitet er ukendt. Men vi kender faktisk hans sande identitet: Politimand, Denny Colt. Der næsten ligesom Batmans ærkefjende Jokeren blev kastet med ansigtet i et kemikaliebad og derfor bærer maske. Han […]

Storbyen : et portræt af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 1. februar 2022
Eisner portrætterer kærligt storbyen gennem korte hverdagsepisoder. Eisner, der selv er opvokset i storbyens ny europæiske indvandrerghettoer, kender sit miljø indgående, både indbyggerne, geografien og arkitekturen, og kan derfor fortælle ud fra alle storbyens usete perler: metroen, kloakkerne, gaderne, lejekasernerne og tagtoppene. Ja, selv mure og vinduerne har faktisk hver sit afsnit. Afsnit der ofte […]

Byens skygger : en bog om Will Eisner af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 31. december 2021
“Byens skygger” er en portfolio over Eisners mageløse talent, med vægt på det grafiske, men for at understrege at han også var en mester når det kom til tekst og fortælling er der inkluderet to “spiritter”. Samlingen indledes af Kjeld Hedtoft, der blandt meget andet var “Medlem af Akademiet for de skønne Kunstner” og af […]

Spirit. Bind 7: Juvelen fra Gizeh Af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 15. december 2021
Som altid i de gamle danske udgivelser begaves vi med tolv historier på hver syv sider. At Eisner kunne producere syv sider hver eneste uge året rundt, er et tegn på hans herostratiske talent. Forsiden er som altid smuk, og folder man albummet ud, danner den sammen med bagsiden et tableau, hvor Spirit sidder ved […]

The Spirit: an 80th anniversary celebration af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 7. september 2020
Alle regler for hvordan en tegneserieskal skæres, bryder Eisner med stor ynde gennem de ti udvalgte fortællinger. Han ser stort på den gængse tænkning indenfor mediet, og bruger det i stedet for til at fortælle noveller. Det var han den første der gjorde, og da han senere udvidede sine syv-siders noveller til store fortællinger, døbte […]