0 kommentarer

Stalins børn af Owen Matthews

af d. 26. januar 2010
Info
 
Sideantal

304

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-07617-2

Originaltitel

Stalin's children

 

‘Stalins børn’ handler om den kærlighed som overvinder alt, men også om et system som kærlighedsløst slog ihjel. Fra Stalins brutaliserede Sovjet under Udrensningerne før 2. Verdenskrig, over den forfaldne industriby Swansea og det aristokratiske Oxford, til et hedonistisk Moskva bringer Owen Matthews (OM) sin egen families tråde sammen i en rørende og oplysende fortælling.

Om’s bedstefader, Boris Bikbikov, var selv en af slagterne som slog ihjel for revolutionen, men som så mange andre også selv blev offer. Hans tro, og senere tvivl, på systemet beskrives indgående, bl.a. via forhørsprotokollernes udskrifter. OM fanger skarpt mennesket Bibikovs kamp for sandheden, mod de løgne, som revolutionens maskine udspyede. Den selvsamme maskine kastede også hans kone og børn hid og did, som indsatte i fangelejre og tvangsfjernede på børnehjem, hvilket ligeledes beskrives fremragende, med god fornemmelse for at blotlægge tanker og følelser.

OM’s fader, Mervyn Matthews, barndom og ungdom var uendeligt meget mindre præget af den brutalitet som fandtes i Stalins Sovjet. Men der var også ligheder, og med imponerende overblik fanger OM stemninger og følelser og stiller dem op mod hinanden. Følelsen af at være fanget af forventninger og af fattigdom var beskåret både russere og briterne. Det er udgangspunktet for den individets kamp mod systemet som OM’s forældre, Ljudmila og Mervyn, udkæmpede hver for sig i deres unge år. Og senere sammen efter at have mødtes i Moskva og forelsket sig. De forhindres dog af de sovjetiske myndigheder i at gifte sig og leve sammen, og anden halvdel af historien bruges på at dække forældrene Mervyn og Ljudmilas langvarige kamp for kærligheden.

Igennem hele bogen svæver OM over vandene og tiderne, og leverer nøgterne, skarpe og underholdende betragtninger om 1990’ernes nye Rusland. Han kontrasterer et hedonistisk, forlystelsessygt moderne Moskva med fortidens Sovjetiske Rusland, og det stive klassesamfund i England. Underliggende beskriver han et plaget, men utæmmet og asiatisk Rusland, som er OM’s egentlige fascination.

Familiehistorien, kærlighedshistorien og OM’s egne observationer repræsenterer samlet en fortælling om livet i det 20. århundredes Rusland, som er overraskende lethjertet og underholdende, samt en gribende beretning om kærlighed, der overvinder alt.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter