0 kommentarer

Alting blinker af Naja Marie Aidt

af d. 26. januar 2010
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

72

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-08245-6

 

Står man med Naja Marie Aidts nyeste digtsamling i hånden, er det ikke svært at finde en sammenhæng mellem titel og forside. Det sølvglinsende cover blinker løs, får læseren til at blinke med øjnene og blinker omgivelserne tilbage i tilslørede refleksioner. Alle disse visuelle blink er præcis, hvad digtsamlingens indhold består af.

I del et blinkes der rundt i barnets første atten år og nutiden. Denne væven frem og tilbage i blinkende brudstykker er temmelig genial. Tilmed finder man bedårende sætninger som: “mens vi sov voksede en skov af bregner op omkring os” , der bare ikke kan siges bedre. Men der er altså ting, der ikke helt fungerer, eller som i hvert fald skærer i mine øjne. Beskrivelser af barnet der fx “rækker ud efter en sommerfugl (og vil HA en sommerfugl)” og laver “ugh ugh-lyde i vuggestuen (når det taler som en ugle)” , ødelægges fuldstændig af parentesdelen. Jeg er med på, at skrivestilen skal understrege den barnlige naivitet, men det fungerer ikke i praksis. Aidt spørger selv “er det poesi?” og ja naturligvis er det det, men det er klodset poesi.

I digtsamlingens anden del er der ikke så meget at rafle om. Det er godt! Særligt s. 32-33, der er brutale, morsomme og fandens smukke: “Børn får lov at skrige sig i søvn/mens de voksne taler psykoanalyse” og “Og månen stiger op som en glødende grapefrugt/Og skyerne driver/ En eller anden spytter fra en vindue/højt oppe” lyder det bl.a.

I den tredje del føres læseren ikke blot frem og tilbage mellem USA, Danmark og Grønland, men også til De Vestindiske Øer og gennem hele Europa. “Hele Europa er blevet mit hjem” skriver Aidt og på siden efter “det var denne by du forlod mig i nu er den ikke fremmed det er kun mig der er fremmed”. Digtene, der er skrevet i prosaiske tekststykker, beskriver helt strålende hvordan man kan være fortabt i verden, selv om man er verdensborger. Digtene tager sig ud som små noveller, men er spækket med fantastiske billeder i det mest poetiske sprog.

Alt i alt var det en stor fornøjelse at blinke sig gennem disse digte.

 
Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter