0 kommentarer

Soumchi af Amos Oz

af d. 15. oktober 2016
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

82

Udgivet

2016

ISBN

9781784702151

Originaltitel

Soumchi

 

Den israelske forfatter Amos Oz er måske bedst kendt for mammutværket ”En fortælling om kærlighed og mørke” (udgivet i Danmark i 2005), der fik strålende anmeldelser i stort set alle medier.

Selv har jeg kun stiftet bekendtskab med to af forfatterens novellesamlinger, og da jeg syntes vældig godt om forfatterens korte fortællinger virkede det derfor oplagt at købe kortromanen ”Soumchi” da jeg for nyligt fandt denne i den engelske udgave hos en af mine lokale bogpushere på stenbroen.

Soumchi er navnet på bogens hovedperson. Han er en 11-årig dreng, der vokser op i Jerusalem lige efter 2. verdenskrig, hvor den israelske by er besat af englænderne.

Drengen er ikke så optaget af den britiske besættelse da politik stadig er noget kedeligt pjat, som kun er noget det voksne interesserer sig for.

En dag får Soumchi verdens bedste gave af sin onkel, nemlig en cykel. Knægten er overlykkelig, for cyklen giver frihed – og åbner for den mulighed, at han kan cykle til Himalaya, hvilket Soumchi er helt sikker på vil imponere den jævnaldrende pige Esthi, som går i samme skoleklasse som Soumchi. At Himalaya måske ikke er cykelvenligt og at man kun er 11 år er ikke noget, der bekymrer drengen synderligt, han er kun interesseret i at vinde pigens gunst.

Soumchi er så stolt over sin cykel, at han stolt viser sin nye ejendom frem for sin bedste ven Aldo, der dog vælger at stjæle cyklen fra ham og give ham en elektrisk togbane som pant for at have stjålet cyklen. Herfra løber Soumchi ind i det ene problem efter det andet – misundelsen fra de andre drenge er blot et af hans problemer.

”Soumchi” er en af de bøger, der starter rigtig fint, bliver jævnt kedelig hen over midten – og som slutter lige så blændende som den startede.

Amos Oz har med ”Soumchi” bedrevet en lille, velskrevet perle af en bog, som jeg synes vældig godt om.

Kortromanen er en overbevisende fortælling om de magtforhold, der kan eksistere mellem børn – og viser også, at børn på mange måder imiterer de voksnes adfærd ved, at den stærke nogle gange udnytter sin magt over for den mindre stærke for at få sin vilje.

Uvist af visse årsager synes jeg ikke bogens midterste del fangede mig på samme måde som introduktionen og slutningen – den midterste del af bogen var en anelse tung – men det ændrer ikke på, at bogen samlet set er både spændende og velskrevet.

”Soumchi” giver et godt indblik i børns sammenhold og tankegang, men bogen er også en overbevisende fortælling om Israel ganske få år efter, at staten blev dannet.

Amos Oz er en mester i, at beskrive relationer mellem mennesker, og han har med ”Soumchi” begået en bog, der igen beviser, at han er en af verdens bedste, nulevende forfattere. Forfatteren kan kort sagt sit håndværk og kan fremmane stemninger og følelser som få andre – og jeg kan derfor kun anbefale andre også at læse ”Soumchi”.

 

(bogen findes ikke på bibliotek.dk)

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter