0 kommentarer

Solgt af Zana Muhsen

af d. 14. september 2013
Info
 
Sideantal

174

Udgivet

1994

ISBN

978-87-588-0949-6

Originaltitel

Sold

 

Zana og Nadia er døtre af en yemitisk far og en engelsk mor, og under påskud af at pigerne skal på ferie i Yemen sælger faderen sine 14- og 15-årige teenagedøtre til ægteskab og et usselt liv langt væk fra Englands tryghed og komfort.

“Staten Yemen på sydspidsen af Den Arabiske Halvø er et af de fattigste lande på jorden. Størstedelen af den arbejdsføre, mandlige befolkning arbejder i udlandet og sender penge hjem til mad og andre fornødenheder, mens kvinderne bliver hjemme i landsbyerne og tager sig af jorden og familien – et slid som ikke levner dem et øjebliks hvile. Det er en primitiv verden, hvor mændene har det totale herredømme. Kvinderne har overhovedet ingen rettigheder og ikke den mindste kontrol over deres eget liv. De er fuldstændig prisgivet familiens mænd”.

Vi har jo hørt om det før – og læst i aviserne om vestlige piger, der bliver tvunget ind i ægteskab i et for dem ukendt land – men når man hører Zanas barske historie fra hendes egen hånd – er det stærke sager.

Det er ikke stor litteratur og sproget er heller ikke noget at råbe hurra for, men skæbnen og de vilkår, som Zana beskriver, er hjerteskærende rædselsfulde.

Med hjælp fra sin mor lykkes det efter 8 år i fangenskab Zana at slippe ud af landet – dog med den pris, at hun må efterlade sin søn – for børnene tilhører altid faderen.

Nadia kommer ikke med ud af landet, men må blive i Yemen, og hun synes ikke at være villig til at ofre sine børn på frihedens alter.

Wikipedia “Zana Muhsen remained in England and in 1992, wrote Sold: Story of Modern-day Slavery with the ghostwriter Andrew Crofts, describing her experiences. It became an international bestseller and was dramatised by BBC Radio 4. The picture of a veiled woman on the cover of Sold is Nadia Muhsen. In 2001, Zana Muhsen and Crofts wrote a follow-up, A Promise to Nadia – the true story of a British slave. Nadia Muhsen gave an interview to Melanie Finn, a journalist for The Guardian, in 2002 in which she stated that she was happy with her life, saying, “It was never in my mind that I wanted to leave. It’s just my sister, she wasn’t comfortable.”

Bogen er læst som e-bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter