0 kommentarer

Sarahs nøgle af Tatiana De Rosnay

af d. 6. november 2011
Info
 
Sideantal

343

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7604-135-9

Originaltitel

Sarah's key

 

10-årige jødiske Sarah bor med sin far, mor og 4-årige lillebror i Paris under 2. verdenskrig. De er jøder og Sarah har hørt sin far og mor hviske om krigen, om Hitler og om jødeforfølgelsen.

En dag i juli 42 banker det på døren, og Sarah og hendes forældre bliver ført væk af det franske politi, som går fra dør til dør og arresterer jøder.

I et forsøg på at beskytte lillebroderen gemmer Sarah ham i et skab i soveværelset – deres hemmelige gemmested. Hun låser døren ind til skabet og lover broderen at komme og hente ham, når de bliver løsladt igen.

Men Sarah bliver snart skilt fra sine forældre, der bliver sendt til udryddelseslejr, mens det lykkedes hende selv at flygte sammen med en jævnaldrende pige. Sarah er fast besluttet på at komme tilbage til Paris og befri broderen.

60 år senere krydses Sarahs historie med Julia Jarmond – en amerikansk journalist, der er ved at skrive en artikel om det franske politis rolle omkring jødeudryddelsen.

Julia bor med sin franske mand og deres datter i Paris, og det viser sig, at mandens familie har båret på en tung hemmelighed siden krigen.

En hjerteskærende historie, der på samme tid er fin og skrøbelig og forfærdelig og gruopvækkende.

Jeg var lidt betænkelig ved at give mig i kast med den, da jeg ikke vidste om jeg kunne klare at læse om alle de forfærdelige ting, der skete i koncentrationslejrene. Men historien forstår på en gang at fortælle den ubarmhjertige historie om jødeforfølgelsen, uden at svælge i detaljer. Kernen i historien er den 10-årige Sarahs kærlighed til sin far, mor og lillebror – en kærlighed, der gør det svært for hende at fortsætte sig eget liv.

Smuk og rørende – og slet ikke til at bære.
Bogen er læst på engelsk.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter