Pulitzer Prize
0 kommentarer

Sandsynligvis af Richard Russo

af d. 22. april 2022
Info
 
Sideantal

374

Udgivet

2020

ISBN

978 87 7204 519 1

Originaltitel

Chances are... - oversat af Ninna Brenøe

Udgave

1. udgave

 

Pulitzer-vinder Richard Russo er en af moderne amerikansk litteraturs helt tunge navne. Han er blandt anden manden bag de pragtfulde, hjertevarme romaner ”Empire Falls”, ”Åndernes rige” og ”Hvem er fuldkommen?” Bøger om helt almindelige amerikaneres liv og forviklinger; forestil dig de elskelige figurer i Radiserne genfødt som mennesker af kød og blod.

”Sandsynligvis” er beklageligvis en ualmindeligt ringe titel på Russos seneste epos. Originaltitlen er ”Chances are…”, og faktisk ville ”Chancer” være langt mere rammende. For romanen handler netop om de chancer, vi gives i livet – både genetisk og qua opdragelse og omgivelser. Arv og miljø.

Og her er det især den fædrene påvirkning, Russo botaniserer i. Vores fire hovedpersoner har således nogle særdeles markante fædre, hvis påvirkning de aldrig nogen sinde slipper fri af. Og guderne skal vide, at de prøver hver især.

De tre gamle venner og studiekammerater Lincoln, Teddy og Mickey mødes i 2015 i førstnævntes sommerhus på den eksklusive ferieø Martha’s Vineyard. De er alle seksogtres år gamle og har levet vidt forskellige liv, ikke mindst fordi de har vidt forskellige udgangspunkter.

Lincoln med den latterlige, men velhavende mineejerfar er i dag selv en velhavende ejendomsmægler med seks børn og en kone, der er lige så sød og givende, som hans mor var. Teddy med den intellektuelle, isafkølede lærerfar (og -mor) er selv blevet intellektuel, redaktør på et spirituelt forlag. Mickey med den dominerende, men hjertensgode blikkenslagerfar er i dag en hjertensgod, dominerende rockmusiker med en masse lig i lasten, som efterhånden afdækkes.

Over en kande Bloody Mary begynder de tre venner at tænke fireogfyrre år tilbage, til sommeren 1971, hvor de tilbragte en skelsættende weekend med den dårende dejlige Jacy, som de alle tre var temmelig lune på og havde været det lige siden starten på studiet på det lille velhavercollege Minerva i Connecticut.

Men weekenden sluttede uforløst af med, at Jacy forsvandt sporløst. Hun var ellers forlovet med en rig spade ved navn Vance, men pist væk blev hun. Voldtaget? Myrdet? Flygtet? Alle tre mænd, nu i deres livs sensommer og med hver deres personlige kriser, har tænkt over hende siden dengang, og naturligvis bliver hun igen – et ganske vist fraværende – midtpunkt for deres møde på øen.

”Sandsynligvis” er både underholdende og tankevækkende, en glimrende læseoplevelse, om end Richard Russo selv er blevet lidt stiv i forfattermuskulaturen med årene. Personer, plot og skrivestil virker ikke helt så naturlige og plastiske som i hans første romaner. Start din Russo-rejse med ”Empire Falls”.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter