0 kommentarer

Lille verden af Tove Ditlevsen

af d. 4. august 2016
Info
 
Sideantal

103

Udgivet

2016

ISBN

9788702203240

Originaltitel

Lille verden

 

Da Tove Ditlevsen som 58-årig begik selvmord i 1976, havde hun næppe forestillet sig, at hendes bøger ville blive genopdaget 40 år senere, men det er faktisk det, der er sket. Nye læsere er kommet til og har opdaget, at Tove Ditlevsens bøger om hverdagen, ægteskab, moderskab og misbrug rammer noget essentielt, der stadig holder i 2016.

Tove Ditlevsens anden digtsamling ”Lille verden” udkom første gang i 1942, der ganske som forfatterens øvrige værker handler om de forskellige faser i en kvindes liv, om angsten for at miste kærligheden fra mand og børn og om menneskets fundamentale ensomhed i verden. Tunge emner, der let kan ende med at blive beskrevet på en patetisk måde – men ikke hos Tove Ditlevsen, der altid formåede at ramme følelser eller oplevelser, som de fleste kan forholde sig til.

”Lille verden” indeholder bl.a. de kendte digte ”Barndommens gade” og ”De evige tre”, men samlingens øvrige digte er lige så stemningsfulde og fine, som de to nævnte digte.

Digtene i ”Lille verden” handler om lykken (eller mangel på samme), om tabte illusioner (hvem kender ikke til det?), om tabt ungdom og om sorg og længsel. Emner, der i Tove Ditlevsens univers, er en helt naturlig del af livet, og som kan virke noget dystert, men samtidig er der tale om oplevelser eller fornemmelser, de fleste kan forholde sig til i et eller andet omfang.

Selv i dag vil de fleste betragte Tove Ditlevsen som en afholdt og folkelig forfatter, der med sine digte og romaner stadig er en betydningsfuld forfatter. Få kunne som Tove Ditlevsen sætte ord på de store følelser og skrive om fattigdom og omsorgssvigt, uden at læserne efterfølgende får depressive tendenser.

”Lille verden” er en både indtagende og indsigtsfuld bog skrevet af en forfatter, der var god til at sætte sig ind i hvordan mennesket reagerer i sårbare situationer.

Digtene er melodiøse, de fleste er i en eller anden forstand sørgelige, men læseren bliver alligevel grebet om hjertet, og man kan ikke undgå at krybe ind i Tove Ditlevsens verden og føle sympati for både forfatteren og det miljø, hun skildrer så fint.

”Lille verden” er en hurtigt læst bog, som man ikke glemmer lige med det første, fordi digtene er så velskrevne og sætter fokus på følelser, de fleste af os har stiftet bekendtskab med. Det er kort sagt en fremragende, realistisk, velskrevet og rammende digtsamling, som jeg næsten ikke kan anbefale varmt nok, jeg kan kun anbefale læserne af denne anmeldelse til, at købe denne digtsamling eller låne den på biblioteket – og læs digtene, de er stadig relevante for vor tids læsere.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter