0 kommentarer

Sanatoriet af Anne-Sophie Lunding-Sørensen

af d. 20. november 2020
Info
 
Sideantal

265

Udgivet

2020

ISBN

978-87-400-5685-3

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

En virkelig skøn bog om psykiateren Hannah, der bliver ansat på Sølund Nervesanatorium i Sønderjylland i 1928.

Hannah er atypisk for stedets ansatte. Først og fremmest er hun kvinde, og dernæst har hun været ansat i Wien, hvor hun arbejdede sammen med Freud. Nu vil hun overbevise ledelsen på Sølund om, at samtaleterapi er vejen frem til at helbrede psykisk syge patienter.

Ledelsen mener dog, at Hannahs første opgave må være at få sat en stopper for den selvmordsbølge, der har været på stedet. Sammen med sygeplejersken Dagmar går Hannah i gang med at lære sine patienter at kende og finde ud af, hvad der kan drive dem til selvmord.

Dagmar har altid følt sig anderledes end sine veninder og har ikke følt sig hørt blandt sine overordnede. I Hannah finder hun ro, og der bliver lyttet til, hvad hun som sygeplejerske kan bidrage med. De to kvinder finder også hinanden seksuelt – et forhold, der er uacceptabelt, ikke kun på Sølund, men i selve tiden.

Beskrivelsen af psykiatrien i Danmark i starten af århundrede er troværdig. Det er triste skæbner, læseren bliver introduceret for. Også hierakiet hos ledelsen, de ansatte og de psykisk syge fremstår barskt og umenneskeligt for nutidens læser. Problematikken med at være lesbisk på det tidspunkt, afdækkes sympatisk, og læseren forstår, hvor svært det var at være anderledes, samtidig med at man får en forståelse af, at fordi folk ikke skiltede med deres anderledes seksualitet på det tidspunkt, så var der flere, der delte denne skæbne.

Et andet af bogens omdrejningspunkter er en stum kvinde, der går rundt med sin beskidte kludedukke. Man kalder hende hesten. Hun er stærk og udadreagerende. Vi møder kvinden gennem klip i hele bogen, og hun viser sig at have nøglen til selvmordene. Kvindens skæbne er ubærlig, men bogen rundes af med et lys i mørket – måske en åbning for en fortsættelse af bogen. Det kunne man håbe.

Hannah finder ud af, at alle selvmord er begået ved fuldmåne, men tvivler snart på, at det er selvmord. Der foregår uforklarlige ting på Sølund, og snart er Hannah i orkanens øje. Herfra tager tingene fart, og selvom jeg fandt klimaks lidt usandsynlig, vil historien sidde i mig længe, for det er absolut tænkeligt, at unge kvinder er blevet misbrugt på anstalterne rundt omkring. Og ikke alle ansatte har haft rent mel i posen.

Flot smudsomslag, flot opsætning og flot sort bogmærkebånd. Ind i gemme-reolen med den.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter