Nobelprisen
0 kommentarer

Salka Valka af Halldor Laxness

af d. 23. august 2008
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

488

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-06392-9

Originaltitel

Salka Valka (islandsk)

 

Halldör Laxness´ gennembrudsroman ”Salka Valka” handler om den lille pige Salvör Valgerdur og hendes mor Sigurlina, der i deres fattigdom rejser for deres sidste penge fra det nordlige Island til den sydlige plads, Osöre i Axlarfjord, hvor fiskere og fattigdom går hånd i hånd. Miljøet er råt og fordrukkent og Salka må holde hovedet højt, da alle sladrer om hendes mor, som har slået pjalterne sammen med pladsens pralhals. Han har dog mere øjne for den lille Salka. Der er næsten ingen ende på deres lidelser – fx bliver Sigurlina gravid og stedfaderen voldtager Salka som 11-årig i en brandert, og da lillebroderen dør og sjoveren ikke vil giftes med hende men med Salka, drukner Sigurlina sig i havet, og Salka Valka er alene i livet. Hun kæmper en brav kamp mod mandfolkenes idioti og fordomme, beslutter sig bl.a. for at trække i mandfolkebukser og på et tidspunkt er hun også medejer af en båd, hvilket ikke er særlig kvindeligt. Hun får kærligheden at føle af sin gamle ungdomskærlighed, men han er hende notorisk utro – og hun lader ham gå for at leve et liv uden kærlighed.

Det er et noget trøstesløst miljø i 1930´ernes Island, hvor Frelsens Hær tager sig af alle staklerne, deriblandt også Sigurlina og Salka, da de først ankommer til pladsen. Man er uvidende og fordomsfuld og sladderen lever hånd i hånd med kapitalismens kamp mod bolsjevismen – eller er det omvendt.

Sproget bærer præg af tiden og stedet – og har sine spidsfindigheder, bl.a. bliver mange af bogens karakterer beskrevet ud fra samtaler med Salka, som ikke er bleg for at svare igen på tiltale, samt af det gudsfrygtige ældre samfund man kan finde på en sådan fiskerplads.

En mørk og velskrevet historie om livets barskhed for en islandsk kvinde og hendes pinsler.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter