0 kommentarer

Margrete I af Anne Lise Marstrand-Jørgensen

af d. 27. november 2020
Info
 
Sideantal

600

Udgivet

2020

ISBN

9788702295504

 

”Hvem interesserer sig kun for at overleve de kommende år, frem for at bygge et solidt fundament for hele Nordens fremtid?” (s. 248)

Det er bare et af flere vise citater, som Anne Lise Marstrand-Jørgensen indlejrer i sin kloge og handlekraftige hovedperson i romanen om Margrete I.

Med tålmodighed og strategisk intelligens lægger Margrete I trin for trin byggestenene til et samlet Norden. Et Norden, der på hendes tid var splittet i utallige skiftende alliancer, plaget af vold og stor uro. Margrete samlede sig trofaste rådgivere, men var hovedarkitekten bag de gennemtænkte handlemåder, der ledte til Kalmarunionen i 1397. Hun var en udholdende forhandler, der helst ville nå sit mål uden dyre krige, men når det gjaldt, greb hun også til våben.

Margrete er kun 10 år, da hun bliver gift med den 12 år ældre norske Kong Håkon og sendt til Akershus i Kristiania. På Akershus ser hun ikke meget til Håkon de første år, men opdrages af hofmesterinde Merete Ulvsdatter, datter af Den Hellige Birgitta af Vadstena. Hun savner sine elskede omgivelser hjemme på Vordingborg og Gurre Slot og må finde sig i de fysiske afstraffelser, som hofmesterinden benytter i sine åndelige tugtelser. Margrete lærer at tøjle sit temperament og bide smerten og ydmygelserne i sig.

Efter flere års ægteskab begynder Margrete at tage mere myndighed til sig. Hun beder Håkon om lov til at rådgive folket i mindre sager under hans jævnlige fravær. Mange søger nu hendes råd i alle mulige anliggender, hvilket træner hendes evner til at lytte til og lodde folks karakterer og intentioner; evner hun senere udnytter for at navigere smidigt i alliancernes magtspil.

Samtidig er der ved at være mere pres på Margrete for at levere en arving til tronen. Her kommer nogle af middelalderens ”krydrede” oplevelser på banen:
”Tørrede og pulveriserede svinetestikler opløst i vin, en potte pis, der skal stå i ni dage for at vise, om Margrete er frugtbar, et lille stykke klæde gennemvædet af olie og et varmt urteudtræk stoppet op i skeden før sengetid for at afgøre, om hendes livmoder er for varm eller kold eller tør eller fugtig til at undfange et barn, hundredvis af messer betalt i guld, en amulet med Den Hellige Annas hjørnetand.” (s. 201)

Der er barselstuer, forhandlingsborde, krigsscener, kirkeligt flotte tableauer og meget smukke naturbeskrivelser i levendegørelsen af Margrete I´s liv. Det bugner med følelsesfulde øjeblikke. Især udmales sorg på en stærk måde. Sorgen, som trofast følger i hælene på Margrete, der gennem hele livet mister dem, hun elsker højest. Også det usagte venskab mellem tjenestepige og regent er en vigtig tråd gennem romanen; den repræsenterer resterne af den folkelige tro på elverfolk og andre underjordiske.

Landkort og stamtavler kunne have hjulpet de steder, hvor man som historisk ukyndig mister overblikket imellem hanseatere, mecklenburgere, tyske riddere og griske stormænd. Der er desuden steder, hvor de beskrivende elementer af sorg, natur og kærlighed strækker sig rimeligt langt ud mellem bogens handlinger, men dette giver samtidig det historiske ”skelet” en sanselig fylde, som er man gået igennem en tidsportal og lever med i et fortidigt Danmark. En langstrakt, men flot oplevelse!

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter