0 kommentarer

Margrete 1. En regent og hendes samtid af Vivian Etting

af d. 26. januar 2022
Info
 
Sideantal

367

Udgivet

2021

ISBN

9788702322866

Udgave

4 udgave 1 oplag

 

Tiderne skifter og det samme gør den folkelige interesse for historiske emner, godt hjulpet på vej af bøger, film og tv. For år tilbage talte alle om 1864 og i min ungdom var Peter von Scholten på alles læber. I dag er det en magtfuld og sej kvinde, alle er kommet på fornavn med Margrethe d. 1. (1387-1412). For dem der ikke nåde filmen da den gik i biografen, er det nu muligt over tre gange at følge Tine Dyrholm i titelrollen som Margrete d. 1. ,i miniserien af samme navn, som foregår i 1402. Men der er jo også den mulighed at sætte sig med en kop te og dykke endnu længere ned i emnet med en god bog.  Her vil jeg virkelig anbefale “Margrete 1. En regent og hendes samtid” af Vivian Etting. Bogen udkom første gang i 1986. Men er blevet opdateret, således at  det nyeste kildemateriale er kommet med. Det er en let læselig bog, selv om den er meget faktuel, og som læser får man et rigtigt godt billede af Margrethe d. 1. og hendes samtid. Det være sig kulturelt og samfundsmæssigt, men også det politisk spil hun magtede så fuldkomment. At være kvinde i middelalderen og samtidig sætte sig på magten i den grad, er noget af et kunststykke. Men ud fra de få bevarede breve mellem hende og hendes mand Kong Haakon VI og senere brevveksling med fostersønnen Erik af Pommern, tegner der sig et billede af en dronning med en betydelig indsigt samt en dronning der har sproget i sin magt. Hun har samtidig formået at spille på sin kvindelighed, men også være iskold og knusende hvis det var nødvendigt. En kvinder der i den grad kunne spille på alle facetter i det politisk spind. Dette bevises især ved det der blev hendes eftermæle samling af Norden med Kalmarunionen som hun var arkitekten bag.

En union som varede fra 1397 til 1523, dog forblev Norge og Danmark i personalunion frem til 1814. Så man må sige at Margrethe d. 1. har haft indvirkning på dansk politik langt op i tiden.

Det at Vivian Etting har brugt energi på samtiden, synes jeg er med til at give en stører forståelse af de handlinger Margrethe d. 1. foretog. Lige som bogens  mange illustrationer, der dækker alt fra arkitektoniske borg tegninger, dokumenter, kirkeskatte og kalkmalerier, arkæologiske fund til familieportrætter  gør det let at visualisere den tid og levevis. Selv om det er et stort emne, synes jeg det er lykkedes for Vivian Etting at være dybdegående, således at man efter læsning af bogen føler man, kender en flig mere af Danmarks historie, og baggrunden for det samfund vi har i dag. Bagerst i bogen er der en god kildehenvisning, inddelt aften kapitler, samt en samlet kilde og litteratur fortegnelse, hvor det er muligt at dykke endnu længere ned i emnet / tiden. Jeg vil sige det er en bog som fanger, og jeg føler mig meget fristet til at læse mere.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af Gyldendal, hvilket dog ikke har påvirket min bedømmelse af bogen.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter