0 kommentarer

Planen af Morten Pape

af d. 6. december 2015
Info
 
Sideantal

565

Udgivet

2015

ISBN

9788740021424

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Morten Pape udgav tidligere i 2015 sin debutroman “Planen”, som han vandt årets debutantpris for på årets Bogforum i København.

I virkeligheden er det forkert at kalde bogen en roman, for mange af bogens personer, steder og hændelser forekommer ganske virkelige, og derfor er det mere korrekt at beskrive bogen som autofiktion.

Bogens hovedperson er en dreng ved navn Morten Pape, der bliver født i 1986 og vokser op i det socialt belastede kvarter Urbanplanen på Amager i København.

I de første leveår bor Morten sammen med sin mor, der senere får en psykiatrisk diagnose og faderen, der er mentalt fraværende og har et alternativt forhold til personlig hygiejne.

Herudover har Morten to yngre søskende, broderen Jonas og søsteren Pernille.

Forældrene er uuddannede og har dårligt lønnede jobs, og situationen bliver ikke bedre af, at der er mange socialt udsatte i kvarteret, der tidligt kan bringe de mindre børn ud i uføre.

“Planen” fortællingen om en drengs opvækst i en dysfunktionel familie i et belastet kvarter.

Der er fortællinger om den lokale skole, hvor eleverne tyranniserer lærerne, forældre der omsorgssvigter deres børn og andengenerationsindvandrere, der har svært ved at blive accepteret i det danske samfund og som måske dybest set heller ikke ønsker at høre til.

Bogen er på mange måder fin og spændende, men den er desværre også temmelig meget for lang.

Der er fine beskrivelser af, hvordan psykisk sygdom og manglende ansvarstagen påvirker et barn helt ind i voksenlivet, og der er også solide beskrivelser af et af hovedstadens belastede områder, som de fleste af os kun kender fra medierne – her en beretning fra en, der faktisk kender området indefra, det er befriende.

Morten Pape er benådet med et talent for at skrive, han har noget på hjerte og gør det overordnet set godt.

“Planen” er en udmærket bog, men der kunne være barberet 200 sider bort uden at læseren af den grund ville være gået glip af bogens hovedbudskab.

Trods det, at bogen er for lang er det alligevel en vigtig bog med et budskab, der bør nå os alle, og derfor anbefaler jeg bogen til andre.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter