0 kommentarer

Pigerne fra Shanghai af Lisa See

af d. 16. februar 2011
Info
 
Sideantal

414

Udgivet

2011

ISBN

978-87-11-42374-5

Originaltitel

Shanghai Girls

 

Pearl og May vokser op i Shanghai i en velhavende familie. De er privilegerede piger, som trods deres forældres forsøg på at opdrage dem til at overholde klassiske kinesiske dyder alligevel går i byen og lever et anderledes liv som “smukke piger”.

En dag vælter deres verden. Faderen fortæller dem, at han har arrangeret ægteskaber for dem med to brødre, som bor i Amerika. Ægteskabet er en del af en handel, han har gjort for at redde familiens økonomi, og trods deres modstand bliver Pearl og May gift med Sam og Vernon. Men da de skal rejse med brødrene tilbage, gemmer de sig og håber på at kunne slippe ud af hele affæren.

Så bryder 2. verdenskrig ud, og pludselig er pigernes eneste håb at komme til Amerika, og efter mange trængsler lykkes det. Men nu starter et nyt liv med en række nye udfordringer.

“Pigerne fra Shanghai” er en fantastisk bog. Lisa See får Pearl og May til at stå lyslevende for læseren, og hun tegner et portræt af en kultur, som virker meget fremmed for en dansker. Historien fortælles gennem Pearl, og via hende får vi indblik i de konflikter, der er både mellem søstrene og deres forældre, men også mellem det kinesiske samfund i USA og amerikanerne. Jeg var f.eks. ikke klar over de mange særlove, som var designede til at holde kineserne ude af USA, eller at kinesere nærmest var udsat for apartheidlignende forhold frem til 2. verdenskrig, og siden blev forfulgt for at være kommunister under Maos styre.

Sprogligt er romanen en stor fornøjelse. Lisa See bruger en række kinesiske udtryk, der får fortællingen til at stå ud fra vrimlen. Hvide betegnes f.eks. konsekvent som lo fan, japanerne kaldes abefolket, og søstrenes mor er bange for, at de skal ende som piger med tre huller.

“Pigerne fra Shanghai” er både en roman om en interessant kvindeskæbne, men også en fortælling om kultursammenstød. Den er fremragende skrevet, og jeg kunne næsten ikke lægge den fra mig, da jeg gik i gang med at læse.

Lisa See har bl.a. også skrevet “På Guldbjerget” om en kinesisk families skæbne fra forfatterens tipoldefar, en kinesisk naturlæge, immigrerede til USA i 1866 og frem til nutiden med tilbageblik på livet i Kina.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter