0 kommentarer

Vuggevise af Ed McBain

af d. 16. februar 2011
Info
 
Sideantal

298

Udgivet

1992

ISBN

87-597-0090-4

Originaltitel

Lullaby

 

Fra en rolig og ubehagelig start med dobbeltmordet på en seks måneder gammel baby og en 16 årig babysitter skifter scenen til betjent Bert Kling, der passerer tilfældigt forbi et voldeligt overfald. Seks jamaicanere med boldtræer er ved at sønderbanke en forsvarsløs mexicaner. Kling griber ind, redder mexicaneren, men indblandes samtidig i et temmelig komplekst narkoopgør mellem fire forskellige fraktioner.

McBain kører et solidt tempo, det er et ikke overdrevet og utroværdigt, men ærligt indblik i storbyens palette af kriminalitet. Og tak for det, for tempoet og de mange hændelser skyder spændingen i vejret. ‘Vuggevise’ er næsten på højde med samme forfatters ‘Blodig August’.

Til gengæld savner ‘Vuggevuse’ den poesi McBain er kendt for. Miljøbeskrivelserne glider i baggrunden; man kan sige at de slet ikke er der. Håndgribelig stemning som der er i den fede ‘Blodig august’ er her intet af. Slutningen, ti sider der afrunder bogen efter det obligatoriske voldelige klimaks, er ren dialog. Et rent replikskifte mellem en kvindelig betjent og hendes terapeut. Det virker en smule påklistret. Eller for vagt efter en ret slagkraftig historie.

Opklaringen af dobbeltmordet er ikke så ligetil, som det er gængs for McBain. Det meget originale motiv til mordene er godt skjult. Narkoopgøret er så tilpas indviklet, at det faktisk ikke lykkes politiet at forstå det til fulde. Kun læseren får det hele med, da forfatteren ikke efterlader nogen løse ender.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter