0 kommentarer

Pigen fra det store hvide skib af Jesper Bugge Kold og Mich Vraa

af d. 28. januar 2021
Info
 
Sideantal

394

Udgivet

2021

ISBN

978 87 11 98964 7

Udgave

1. udgave

 

Den 23. januar 1951 stævnede hospitalsskibet Jutlandia ud på det første af tre togter for at yde humanitær hjælp til sårede FN-soldater under Korea-krigen. Det var en populær mission, og de danske sygeplejersker og læger blev fejret som helte både herhjemme og i det fjerne, østasiatiske land.

Med romanen “Pigen fra det store hvide skib” har de erfarne forfattere Jesper Bugge Kold og Mich Vraa spundet en fin ende over en historisk begivenhed, som stadig har aktualitet. For hvordan kan et lille land som Danmark bedst gebærde sig i en stor, krigerisk verden?

Forfatterne rammer tidsånden og sproget klokkerent. Man talte nydeligt og tydeligt dengang lige efter krigen, var mere velopdragne i tanke og gerning. Den noble sendrægtighed vil uden tvivl appellere til især ældre læsere med god tid.

Vores hovedperson er den unge sygeplejerske Molly Dahl, som har nogle traumatiske oplevelser fra krigen med i bagagen. Hjemme er hun ugleset, men her i Jutlandias topmoderne operations- og opvågningsstuer finder hun sit kald.

Molly møder den brillante, jødiske sygeplejerske Amanda Arendt, som også har ar efter krigen, men absolut ikke er til sinds at vende den anden kind til, når ækle mænd tropper op med onde hensigter. Selvtægt er bedre end voldtægt, må vi forstå.

Overstyrmand Gustav Bjerg er lykkeligvis en mand med hjertet på rette sted; snart kvidrer amorinerne mellem Molly og ham. Og så går noget grueligt galt.

”Pigen fra det store hvide skib” er en romantisk historie på mere end én måde. Sygeplejersker i kridhvide uniformer hjælper uegennyttigt krigens ofre, heriblandt uskyldige civile som pigen Yun, hvis landsby bombes til atomer. Det er rørende beskrevet og mere end en smule sentimentalt.

Omvendt kan man ikke beskylde forfatterne for at bedrive rosenrød historieskrivning. Fra den hjemlige andedam under 2. Verdenskrig mindes vi om, at det ikke altid var en heroisk indsats, når fiskerne sejlede jøderne i sikkerhed på neutral, svensk grund; der var ofte tale om ublu udnyttelse af mennesker i nød.

I Sydkorea modtages de danske læger og sygeplejersker af præsident Syngman Rhee og en højtstående amerikansk officer. Molly køber ikke de sleske ord. Det er jo kun få år siden, amerikanerne “kastede atombomberne over Hiroshima og Nagasaki og udslettede ikke én, men to storbyer og deres civile befolkning … Hvordan kunne en amerikansk general tale om at være fredselskende?”

Med deres nye roman formår Kold & Vraa at kombinere glatpoleret historisk underholdning med et kritisk syn på magtens midler og motiver. ”Pigen fra det store hvide skib” er en god historie med mange fine pointer, men også en lidt klæg tilgang til de personlige dramaer.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter