0 kommentarer

Pedes uhyrer af Morten Ramsland

af d. 4. august 2008
Info
 
Sideantal

30

Udgivet

2005

ISBN

87-562-9415-8

 

“Pedes uhyrer” er ikke en børnebog, skønt titlen og første øjekast på bogen tyder på det. Ramsland og Jarl Egeberg, der har kreeret de skønne tegninger, har her lavet en skæv lille sag, som er meget svær at kategorisere.

Bogen handler om Pede, hvis forældre skændes og er ved at slå hinanden ihjel på daglig basis. Pede gemmer sig under håndvasken i køkkenet og begynder at tegne monstre og små vanskabninger på indersiden af skabet. Uhyrerne bliver levende og hjælper Pede med at få sat skik på forældrene.

Selv om moralen er fed som palmin, er det alligevel smukt som stemningen rammes, når den lille dreng er ved at gå ud af sit gode skind over forældrenes slåskampe. Eskapismen ligger ligefor.

Illustrationerne er vidunderligt beskidte og snørklede. De holder morskaben oppe i kontrast til den ret barske historietekst, og så er de som taget direkte ud af en forstyrret, femårig drengs hoved. Tegningerne viser børnelogikken lige så klart, som stregerne er uldne og oliekridts-nussede.

“Pedes uhyrer” kan sagtens læses sammen med mindre børn, men det er der ingen grund til. Billedbogen er til de voksne, der kan trænge til at få en klump i halsen, når de genkender deres egen omgangstone med hinanden i børnenes nærvær.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter