0 kommentarer

Folkets tjener af Yan Lianke

af d. 6. januar 2012
Info
 
Sideantal

207

Udgivet

2009

ISBN

978-87-11-31854-6

Originaltitel

Wei renmin fuwu (To Serve The People)

 

Normalt kan jeg godt lide at forberede mig en lille smule inden jeg går i gang med en roman. Jeg sætter mig lidt ind i hvem forfatteren er, hvilke temaer den behandler og læser måske et par anmeldelser der giver mig et fingerpeg om hvad jeg skal forvente.
Med ”Folkets Tjener” var jeg fuldstændig uforberedt. Jeg så forsideteksten og købte straks bogen, alene fordi den så tiltalende ud.

Ganske kort så handler ”Folkets Tjener” om den ihærdige og pligtopfyldende Wu Dawang, som forsøger at gøre sig en karriere indenfor Folkehæren, så han kan få flyttet sin familie fra det hårde slid i markerne ind til det luksuriøse og komfortable byliv. Wu er en mønstersoldat og et forbillede på Maos kulturrevolution, og som sådan får han bevilget en ærespost som oppasser for divisionskommandanten og hans hustru. Kommandanten bruger dog det meste af sin tid med at fremme revolutionen, og hans hustru Liu Lian er efterladt i dyb kedsomhed (åh åh kliché comming up)
Der går ikke lang tid inden Liu og Wu indleder sig på en farlig affære, men efterhånden som tiden går bliver deres elskov triviel og lysten forsvinder ud af forholdet.
Indtil de en dag opdager at de kan øge deres seksuelle lyst ved at smadre og vandalisere Mao-ikoner, og dem er der ikke så få af. Deres forhold udvikler sig til en seksuel besættelse, men også kærligheden får lov til at blomstre.

Det er næsten klart for enhver at denne udvikling ikke får lov til at fortsætte men slutningen var alligevel en overraskelse…

Yan Lianke er en stor forfatter i Kina, med mange udgivelser, og flere af dem på den sorte liste i Kina. Da han skrev ”Folkets Tjener” i 2005 blev den straks forbudt af det kommunistiske styre, men fordi interessen for bogen var så stor og Liankes fanskare så trofast, lykkedes det at udbrede bogen i små bidder gennem internettet og i undergrundsmiljøet.

Og takket være dem fik vi i 2008 en dansk oversættelse af denne lille litterære perle.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter