0 kommentarer

På toppen af et øjeblik af Elmer Rafael Diktonius

af d. 4. december 2012
Info
 
Sideantal

109

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7973-480-7

 

“På toppen af et øjeblik” er et ambitiøst projekt. Christian Graugaard har udvalgt digte fra 11 af den findlandssvenske digter Elmer Diktonius’ digtsamlinger, oversat dem og samlet dem i denne danske udgave. Digtene er skrevet over en periode på blot 33 år, og alligevel er de dybt forskellige.

De tidlige digte har rødder tilbage til romantikken, kunstneren er den seende, der skal formidle og fortolke essensen af verden for de uvidende masser. Som i digtet “Skaber, skab”:

“Skaber, skab!

“Frem med værktøjet, kunstner!
Verden venter,
utålmodigt venter den sovende verden
på sin opvækker,
på sin livsindpisker.
På sin sjæls gryende morgen
venter verden.”

Senere bliver digtene i højere grad en hyldest til naturen. Det er langt den bedst repræsenterede periode i dette udvalg og omfatter en lang række moderne digte, der eksperimenterer med indhold og form. Derudover er der også referencer til andre personligheder og til matematikkens, biologiens og fysikkens verden.

I de sidste digte har Diktonius til en vis grad mistet sine illusioner og både naturen og selvet bliver mørkt, uforståeligt, perspektivløst og trist. Som i “Alder”:

“De spændstige drømme er gået;
de slappe er på vej.
Ingen frodigt tunge mareridt –
kun kedsommelighed i det små,
og mad og drikke
I stedet for elskov.
Eller ufattelig musik
som du mislykket dirigerer.”

På trods af et grunddigt efterskrift med introduktion til perioden og til Elmer Diktonis og en god ordforklaring, følte jeg mig desværre ikke ordentligt klædt på til denne samling af digte. Overgangen mellem en periode i lyrikerens forfatterskab til en anden bliver for brat for mig, og jeg tænker, at havde alle digtene været til stede ville jeg have fundet forvarsler på hans udvikling i skrivestil og indhold.

Som digtene er her bliver den lange periode jo imidlertid kogt ned til et værk, og kun de stilmæssige perioder som jeg i forvejen har et kendskab til kommer til deres ret.

Men Diktonius virker som en spændende person, der havde noget på hjerte, og skulle Christian Daugaard beslutte sig for at oversætte samtlige af hans digtsamlinger, kaster jeg mig gerne over dem.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter