0 kommentarer

Flugt af Jesús Carrasco

af d. 20. november 2014
Info
 
Sideantal

150

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7973-687-0

Originaltitel

Intemperie

Udgave

1.udgave

 

Siger “Den gamle mand og havet” dig noget? Så kan jeg på det varmeste anbefale “Flugt”. Som Hemingway har Carrasco begået et kort, intenst drama om menneskets kamp mod en ugæstfri natur og en ydre fjende. En kamp på liv og død, som fastholder læseren i et jerngreb til den bitre ende. Oven i købet optræder en sej, gammel gubbe som en af de to hovedpersoner i bogen, der er Carrascos imponerende debut.

Bogen har taget den spansktalende verden med storm. Kåret som årets roman af Madrids boghandlere og avisen El País’ læsere, under oversættelse til 15 sprog og ved at blive filmatiseret. Fuldt fortjent. “Flugt” bliver en klassiker, som vores børn og børnebørn kommer til at læse mange år frem i tiden.

En dreng er på flugt. I de lyse timer den første dag skjuler han sig i et hul; da mørket falder på, sniger han sig længere og længere væk fra den lille landsby, der ligger i et næsten bibelsk landskab med figentræer og forkrøblede oliventræer, afsvedne marker og udtørrede floder. Drengen vil for alt i verden væk derfra. Væk fra noget, der endog overgår farens vilkårlige vold.

Men drengen er lille og uerfaren. Han overraskes af den ubønhørlige sol, af tørst og af sult. Han er slet ikke klar over, hvad der venter ham ude på højsletten. Alt for hurtigt er han ved at bukke under, en solskoldning er tæt på at tage livet af ham. I febervildelse føler han, at døden er nær, men tænker, at så må det vel være sådan. Selv døden er at foretrække for det, der venter ham derhjemme.

Til alt held møder han en gammel hyrde med en kær hund og en flok brægende geder. Samt mad og drikke, ej at forglemme. Sammen påbegynder det lille selskab en lang og drøj færd, der skal føre dem væk fra de unævnelige rædsler i landsbyen. Håbet er at nå de sneklædte bjerge med de gavmilde forsyninger af vand langt ude i horisonten.

Den lille dreng og den gamle mand har alt imod sig. Den brændende sol, tørken, de knappe forsyninger af mad, en stigende grad af fysisk udmattelse. Kun viljen har de som eneste våben. Men selv en stålsat vilje forslår som en skrædder i helvede, hvis modstanden bliver for stor. Og det bliver den, bare vent og se.

“Flugt” er en lille perle i et prunkløst svøb. Carrasco skriver en enkel, stærk og letlæst prosa. Hertil kommer en indfølt oversættelse ved Rigmor Kappel Schmidt.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter