0 kommentarer

På kanten af evigheden af Ken Follett

af d. 16. maj 2015
Info
 
Sideantal

1099

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7079-074-1

Originaltitel

Edge of Eternity

 

Ken Folletts century-trilogi er for inkarnerede læseheste med appetit på det 20. århundredes skelsættende begivenheder (krige, revolutioner, mord på politiske ikoner) og et enormt persongalleri af helte og skurke, der alle elsker sex og intriger. Sidste bind i trilogien – “På kanten af evigheden” – byder på hele 1100 sider af denne underholdende, let bedøvende cocktail.

Serien følger et antal familier i England, Tyskland, USA og Rusland. Hvert bind handler primært om den yngste generation, der på forunderlig vis mødes på kryds og tværs over landegrænserne og kommer helt tæt på de historiske højdepunkter.

“På kanten af evigheden” strækker sig fra 1961 til 2008, en periode præget af kold krig, truslen om en atomkatastrofe, raceuroligheder og krigen i Vietnam – hvor jerntæppet pludselig faldt, øst og vest forbrødredes, og Obama blev et symbol på, at mennesker er lige uanset hudfarve.

Glæd dig til på nærmeste hold at opleve: De blodige borgerretsdemonstrationer i USA med hvide racister og sorte supermennesker som Martin Luther King, der holdt sin berømte “I have a dream”-tale i Washington foran 200.000 mennesker og senere blev myrdet . Opførelsen af Muren i Tyskland og den skændige adskillelse af det tyske folk . Missilkrisen i Cuba, som fik en hel verden til at bæve for en altødelæggende atomkrig . Magtspillet i Kreml op gennem tiderne fra den bondesnu Khrusjtjov over de de aldrende betonkommunister Breznjev, Andropov og Tjernenko til reformatoren Gorbatjov . John F. Kennedy som statsmand, lagengymnast og mordoffer – samt hans ildfulde bror Bobby, justitsministeren, der på kanten af en valgsejr også blev myrdet . J. Edgar Hoover, den slyngelagtige FBI-boss, der bekæmpede sorte borgerrettigheder og beskyttede sine venner i mafiaen (FBI og CIA fremstilles generelt som racistiske, kommunistforskrækkede bøller) . Amerikanernes krigsforbrydelser i Vietnam . “Tricky Dick” Nixons storhed og fald med Watergate-skandalen . Murens fald . og meget, meget mere.

Forfatterens research er eminent. Man kommer virkelig tæt på begivenheder og skikkelser og får indsigtsfulde vinkler på, hvorfor historien forløb, som den gjorde. Ken Follett har samtidig et let og ubesværet anslag, der bringer læseren lynhurtigt gennem den murstenstykke roman.

Problemet er, at konceptet med de mange familier er blevet en spændetrøje for Follett i både dette og det forrige bind. Man mærker tydeligt et ægte engagement i de historiske omvæltninger, der jo har fundet sted i forfatterens eget voksenliv, mens interessen for de fiktive personer bliver mere og mere udvandet.

“På kanten af evigheden” er som en gennemsnitlig tv-soap med en spændende dokumentarfilm rullende på bagtæppet. Heltene er alle smukke, stærke, intelligente med hjerter af guld; skurkene præcis det modsatte. Her er oceaner af kysk sex og kåde kæresterier mellem uerfarne drenge og slanke, grønøjede piger med store bryster på den ene og den anden side af Atlanten og jerntæppet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter