Nordisk Råds Litteraturpris
0 kommentarer

Om brud af Naja Marie Aidt

af d. 27. januar 2022
Info
 
Sideantal

63

Udgivet

2019

ISBN

978-87-02-28253-5

Originaltitel

Om brud

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”Om brud” er en lille, fortættet samling af 5 udvalgte noveller af Naja Marie Aidt. Novellerne er plukket fra forskellige novellesamlinger, som forfatteren har skrevet, dog 3 af dem fra bogen ”Bavian”.

Novellerne har det tilfælles, at de alle handler om brud. Et brudt venskab, et brudt parforhold, noget som alle mennesker kan relatere sig til, for det er vel de færreste der kommer gennem et langt liv uden, at have oplevet et eller flere brud.

Bogens første novelle ”For at være ærlig” er plukket fra novellesamlingen ”Bavian” og handler om et parforhold, der langsomt krakelerer og går i stykker for øjnene af læseren. Søren og Lucy har dannet par i flere år og har egentlig været tilfredse. En dag bliver Søren fyret og Lucy får ikke længe efter afslag på en uddannelse, som hun havde håbet at komme ind på. De to begivenheder ændrer deres parforhold. Lucy kaster sig over nye kurser og aktiviteter mens Søren lader til at trives med at gå derhjemme og nusse om hjemmet. Lucys nye input medfører, at Søren føler sig overflødiggjort, at nu er det ikke længere godt nok til Lucy, at de har hinanden og deres fælles hjem, hun er blevet fin på den. Selvom de holder af hinanden glider de stille og roligt fra hinanden: ”Måske ved du det ikke engang selv, men jeg kan altså mærke, at du ikke elsker mig mere”, siger Lucy og Søren stejler da det slet ikke var det, som det handlede om, men derimod hans egen indre usikkerhed.

”Om brud” er en bog, som er hurtigt læst.

Til gengæld er det en bog, hvor novellerne gør stort indtryk på læseren.

Naja Marie Aidt har stor menneskelig indsigt og skriver overbevisende om både skilsmisser og andre af hverdagens små og store brud. Aidt rammer så at sige hovedet på sømmet og formår at beskrive menneskelige reaktioner og relationer, som vi alle kan genkende fra os selv eller fra andre.

Aidt skriver overbevisende og selvom der ikke er meget muntert over brudte relationer, så er det alligevel en fin, lille bog, som tegner et fint billede af hvilken forfatter Naja Marie Aidt er, nemlig en af landets bedste forfattere.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter