De Gyldne Laurbær
0 kommentarer

Forbandede yngel af Anne-Cathrine Riebnitzsky

af d. 27. februar 2014
Info
 
Sideantal

330

Udgivet

2013

ISBN

978-87-400-0621-6

 

Lisa er udsendt som soldat til Afghanistan, da hun får besked hjemmefra, om at søsteren har forsøgt at begå selvmord. Lisa bevilges straks orlov, og på den lange flyvetur hjem til Danmark, sidder hun ved siden af lægen Andreas, til hvem hun fortæller sin livshistorie. Det er historien om en landmandsfamile med en manio-depressiv mor, en far for hvem tæsk var det naturlige sprog, og fire børn der forsøgte at overleve.

Hele tiden skifter vi synsvinkel. Det ene øjeblik ser vi barndomshjemmet i al sin gru, det næste er vi sammen med Lisa og hendes bror Ivan, der er mødtes i Danmark for at være hos deres søster. Pludselig er vi i Rusland, hvor Lisa springer faldskærm med sin kæreste. Hele tiden skifter det, frem og tilbage. Rundt og rundt i kapitler af alt fra en halv sides varighed til mange sider. Hvordan Anne-Cathrine Riebnitzsky bærer sig ad med at få det til at fungere, forstår jeg ikke, men det virker til fulde. Det der umiddelbart minder om totalt kaos, er i virkeligheden et smukt vævet livstæppe, hvor de enkelte tråde snor sig op og ned, og rundt omkring, som sådan nogen jo gør.

Mange gange gik tankerne til Kirsten Myers debut, “Sommerbarn”, fra 2013. De fortæller begge en forfærdelig historie, om en familie på landet et sted, og de gør det begge med en effektfuld underspillethed, der gør det fortalte meget, meget troværdigt. Riebnitzsky’s skrivestil og fortællerstemme er i særklasse. Sproget er smukt, og en fryd at læse. Der er ikke noget at sige til, at “Forbandede yngel” vandt Politikens romankonkurrence i 2013, eller at den i januar 2014 løb med De Gyldne Laurbær.

Selv om historien som sådan er forfærdelig, og jeg derfor mange gange havde lyst til at lægge bogen fra mig, måtte jeg bare blive ved med at lytte til Anne-Cathrine Riebnitzsky rolige og behagelige, næsten hypnotiserende stemme.

“Forbandede yngel” er forfatterhåndværk, når det er bedst.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter