0 kommentarer

Nede til tælling af Martin Holmén

af d. 26. september 2019
Info
 
Sideantal

323

Udgivet

2019

ISBN

978-87-406-5452-3

Originaltitel

Nere för räkning - oversat af Sigurd Toftdahl Terkelsen

Udgave

1.

 

I pressemeddelelsen til denne bog kunne man læse et citat: ”En förskräglickt läsvärd bok”. Da ordene kom fra Leif GW Persson var der ingen vej tilbage; jeg MÅTTE læse den, for GW slynger ikke bare sådan noget ud.

Nede til tælling er anden del af en trilogi, men bøgerne kan læses selvstændigt, jeg bemærkede i hvert fald ikke noget der manglede en forhistorie i bogen, da jeg ikke har læst den første i serien, Clinch (2015).

Handlingen foregår i et mørkt og dystert Stockholm anno 1935. Harry ”Kvisten” Kvist bliver løsladt fra fængslet, hvor han lige har haft en hyggestund med knøsen, som han kalder sin kæreste. Kvisten er biseksuel, bokser, inkassator og nærmest også detektiv. Han bor ovenpå en begravelsesforretning, i hvilken han også arbejder fra tid til anden. Da han hører at vaskekonen i nabolaget er blevet myrdet, og hendes evnesvage søn står anklaget for mordet, går han i gang med sin egen undersøgelse.

Det er allerede nogle uger siden, at jeg læste bogen, men den står lyslevende for mig, hvilket er en sjælden oplevelse, især i krimigenren. At følge den hårdkogte Kvisten rundt i Stockholms baggårde var en fornøjelse, selvom den også viste livets skyggeside. Martin Holmén skriver utrolig godt, og man kommer godt ind under huden på persongalleriet, måske især fordi den er skrevet i første person. Holmén formår at skrive, så man også føler sig våd og beskidt i regnvejret ligesom Kvisten. Beskrivelsen af den grå og triste hverdag for den svenske arbejderklasse er så fint og enkelt fremført, nogle gange med små sidehistorier med meget forbigående personer.

Kvisten er en hård og barsk person, der hellere slår først og spørger bagefter. En fandenivoldsk type, der alligevel har den bløde side også. Hele bogen igennem går han og glæder sig til knøsen kommer ud af fængslet, der er store planer om at flytte sammen, måske købe en tobakshandel og hjælpe hinanden.

Samtidigt er det dejligt utraditionelt og uforglemmeligt, at Kvisten bor ovenpå en begravelsesforretning. Det bliver til nogle ind i mellem groteske scener, når han går til hånde i gesjæften.

Nede til tælling er nordisk noir, når det er bedst. Jeg skal have læst Clinch, og vil glæde mig til sidste bind i trilogien. Fremragende svensk krimi!

Men det havde GW jo også spottet!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter