0 kommentarer

Næsten lykkelig af Anne Hjælmsø

af d. 3. juli 2020
Info
 
Sideantal

361

Udgivet

2020

ISBN

9788793835528

Originaltitel

Næsten lykkelig

Udgave

1. udgave

 

”Næsten lykkelig” er historien om den vietnamesiske pige Nhi, der som 5 årig kommer til Danmark under Vietnamkrigen og bliver adopteret af Agnete og Bent fra Kalvehave. De to tager den lille pige til sig med stor kærlighed og kalder hende Maja efter deres afdøde datter.

Det er en smuk bog, der får læseren til forstå, hvad der sker i en lille 5-årig pige, der bliver plantet om i et andet land, frarøvet sit sprog, sit navn og alt det, hun kender og er tryg ved.

Maja bliver ven med den jævnaldrende Jens, der med sin umiddelbarhed og intuition finder ind til Maja, selv om de ikke kan tale sammen. Jens bliver Majas gode ven gennem hele livet, og hun tilpasser sig stille og roligt sit nye liv, sit nye land og sit nye sprog.

Citat side 24: ” Den allerførste gang, han havde kastet en bold til hende, blev hun bange. Han havde set hendes øjne blive store og stive, før hun løb sin vej. Det tog lang tid, før han fik gjort hende glad igen. Det var dengang, han havde forstået, at det ikke var nemt for Maja at komme til Kalvehave”.

Majas skoletid er ikke let – hun er anderledes end de andre børn, og det er til tider ubærligt at følge den lille piges trængsler op gennem skoletiden. Tiden går, Maja får et job, og gifter sig med den jaloux Tom, der ikke er vild med, at hun vil gøre karriere. Maja vil gerne have børn, men der sker ikke noget, og da hun en dag finder ud af, at det er fordi Tom er blevet steriliseret uden at fortælle hende det, finder hun modet til at forlade ægteskabet.

Maja flytter ind til vennen Magnus, der har varme følelser for hende. Hun er usikker, splittet og urolig og vælger at rejse til Vietnam for at finde ikke kun sig selv, men også sit biologiske ophav.

Vi følger Maja på rejsen og bliver gennem hende introduceret for et fødeland, der nu er et fremmed land for hende. Som læser elsker man allerede Maja, og det er let at begejstres, forundres og fortvivles sammen med hende på rejsen i ukendt land.

Maja får lært vietnamesisk og suger kulturen, livet og menneske til sig, alt mens hun længes tilbage til sin adoptivfar og adoptivmor, til Magnus og til Danmark. På side 231 knuser hendes vietnamesiske ven Chim hendes drøm om at finde sine biologiske forældre: ” Du var et lille historieløst hittebarn, der blev samlet op af skæbnen og fik et liv, som alle andre vietnamesere drømmer om. Nyd din rigdom, den giver frihed. Her i Vietnam er du inkarnationen af vores heftigste drømme. Du blev løftet ud, men vendte hjem. Du kaster glans over os alle”.

Ved hjemkomsten til Danmark binder forfatteren en fin sløjfe i Majas liv – en sløjfe, der ikke skal refereres her, men som smukt forener hendes danske liv og hendes to vietnamesiske liv (det liv hun havde i Vietnam som barn, og det liv hun fandt i Vietnam som voksen).

Anne Hjælmsøs personskildringer er autentiske og interessante, og jeg nød bogen i fulde drag.

Bogen har et dejligt format, er lækkert lamineret og skrevet med læsevenlig skrift og afsnit. Forsiden er et smukt billede af danske Maja med den vietnamesiske hat, der skuer ud over sit gamle land og sit liv.

Anmeldeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter