0 kommentarer

Enkeland af Karsten Skov

af d. 12. april 2018
Info
 
Sideantal

374

Udgivet

2018

ISBN

978-87-7070-613-1

Udgave

1. udgave

 

Den sønderjyske forfatter Karsten Skov øser af velskreven fiktion, der til dels er baseret på virkelige hændelser. Både i debutormanen »Knacker« (der har givet inspiration til filmen »I krig og kærlighed«), der får premiere i november 2018) og i den handlingsmættede og vellykkede roman »Enkeland«. Her er vi godt nok med i skyttegravene i det nordlige Frankrig – igen – men det er det, der foregår på egnen derhjemme på Broagerland, der er det centrale i bogen.

Den fattige dansksindede Sille Laukam er bogens hovedperson. I vinteren 1916 bliver hendes mand, Traugott, indkaldt til tyskkrigstjeneste – og herfra er jeg næsten bange for at røbe for meget for ikke at pille brodden ud af romanen, der er fyldt med overraskende forløb og uventede drejninger. Bogen har nogle fine miljøskildringer af teglværksmiljøet mellem Egernsund og Sønderborg, som det var på tysk tid. Den tegner nogle nuancerede skitser af forholdet mellem dansk og tysk i den egn, som de dansksindede gerne kaldte Sønderjylland, og som de tysksindede stod fast på hed Nordslesvig. Der er temaer som »uægte børn«, som man førhen kaldte børn født uden for ægteskab og om børn, der blev tvangsfjernet fra dansksindede familier for at blive overgivet til »gode tyske familier« – ja det at fattige, dansksindede fik frataget opdrageretten over deres børn bliver i bogen til et sindbillede på Tyskland, der ikke blot røver Danmarks land, men også Danmarks børn. Vi oplever en tysksindet, der noget overraskende blander sig på de dansksindedes side – her betyder konkrete menneskelige hensyn og blodsbånd alligevel mere end det abstrakte nationale. Og følger en krigsinvalid, der venter tilbage til krigsskuepladsen i Nordfrankrig for at hente en dræbt sønderjyder hjem til en sorgramte kvinde.

De to sidstnævnte hændelser har hold i virkeligheden, omend der er tale om tidsforskydning, når det drejer sig om den preussiske stats tvangsfjernelse af danske børn. Det var en praksis, der ophørte i 1901, Karsten Skov benytter sig af sin kunstneriske frihed til tidsmæssigt at lade denne praksis foregå under Første Verdenskrig – men gør rimeligt nok opmærksom på anakronismen i bogens efterord. Meget er tilladt i skønlitteraturen.

Endelig bringer Karsten Skov læseren meget tæt på den nød og mangel, der bredte sig i Nordslesvig, jo længere krigen skred frem. Teglværkernes skorstene holder op med at ryge, da der ikke kan afsættes sten, og de lokale arbejdere sendes hjem til arbejdsløshed. I det tyske borgerskab i Sønderborg sidder de dog længe på flæsket.

Vinklen i den historiske roman er dansk, men forfatteren giver dog også plads til tyske synspunkter og ikke blot synspunkter, der er inspireret af datidens konservative hardliner Ernst Matthias von Köller, der førte en repressiv politik over for danskheden i Nordslesvig.

Efter »Knacker« er »Enkeland« den svære toer for Karsten Skov. Men forfatteren når fuldt i mål og beviser, at den første ikke blot var en tilfældig fuldtræffer. »Enkeland« er mindst lige så god som »Knacker«, hvis ikke bedre.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter