0 kommentarer

Min mor var besat. Da jeg mødte depressionens dæmon af Peter Øvig Knudsen

af d. 7. juli 2019
Info
 
Sideantal

317

Udgivet

2019

ISBN

978-87-02-28145-3

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

I 2016 døde Peter Øvig Knudsens mor.

Selvsamme dag beslutter han sig for, at skrive en bog om hende og om hvordan det var at vokse op som søn af en mor, der var psykisk syg og led af kroniske depressioner.

Moderen kan vel bedst betegnes som en blanding af en meget trist person og en medlidenhedstyran. En medlidenhedstyran er i min opfattelse et menneske, der hele tiden søger opmærksomhed fra omgivelserne og som både opsøger og lever af medlidenheden som en slags snylter. Et menneske, der er ligeglad med om andre lider eller bliver kede af det – blot vedkommendes eget behov for opmærksomhed og medlidenhed opfyldes.

Peter Øvigs mor brugte ofte vendinger som ”Du bliver nødt til at hjælpe mig” og ”Jeg kan ikke mere” – og det over for sine egne børn, der dermed blev små voksne, der fik ansvaret for den voksne, der burde have været der for Peter og hans søster.

I skriveprocessen bliver Peter Øvig Knudsen selv syg da han rammes af en alvorlig depression og efterfølgende vrangforestillinger om, at hans kæreste vil forlade ham og at hun og vennerne i virkeligheden står i ledtog med hinanden for at skaffe ham af vejen og for at rippe ham for alt hvad han ejer.

”Min mor var besat” er en fortælling om at være barn i et psykisk usundt miljø, om at vokse op med psykisk sygdom – og om selv at blive ramt af psykisk sygdom som voksen.

Peter Øvig Knudsen fortæller om barndommen og ungdommen, men også om hvordan det opleves at blive psykisk syg mens man forsøger at holde sammen på en hverdag for sine børn og for sig selv.

Barndomserindringerne suppleres med beskrivelser af, hvordan det er at være indlagt på en psykiatrisk afdeling og om, hvordan det opleves langsomt at vende tilbage til den såkaldt normale verden.

Med ”Min mor var besat” har Peter Øvig Knudsen bedrevet en både velskrevet, overbevisende og meget modig bog. Det er i virkeligheden Peter Øvig Knudsen, der er modig ved at have skrevet denne ærlige og spændende bog og jeg har meget stor respekt for, at han har skrevet denne bog, det må have kostet blod, sved og tårer.

Jeg har sådan set ikke andet at sige end, at dette er en væsentlig og gennemarbejdet bog. Meget læseværdig, spændende og modig – det er indtil videre den bedste bog jeg har læst i 2019 og jeg kan kun anbefale andre også at læse denne bog.

Sejt gået, Peter! – og stor respekt. Jeg ønsker dig alt det bedste.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter