0 kommentarer

Mikael Persbrandt – som jeg husker det af Carl-Johan Vallgren

af d. 30. juli 2018
Info
 
Sideantal

454

Udgivet

2018

ISBN

978-87-400-4664-9

Originaltitel

Så som jag minns det (oversat af Henrik Andersen)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Den svenske skuespiller Mikael Persbrandt er måske bedst kendt for at spille en mandlig hovedrolle i den danske film ”Hævnen”, der i 2010 vandt en Oscar for bedste udenlandske film.

I biografien ”Mikael Persbrandt – som jeg husker det” fortæller Persbrandt om sin opvækst alene med sin mor, om at slå igennem som skuespiller, samarbejdet med utallige kendte skuespillere og instruktører, men også om de turbulente år af hans voksenliv, hvor han kæmpede med stofmisbrug og nåede bunden. Samtidigt er det også en bog om at kæmpe sig ud af misbruget igen, om at se sig selv udstillet som misbruger i landsdækkende medier og om hvordan han lever sit liv i dag, hvor han er kommet ud på den anden side som et forhåbentligt klogere menneske. Sidst men ikke mindst er det også en roman om en mand, der har et privatliv som far og som nok også har det lidt svært med, at hans afkom skal se ham blive udstillet i medierne.

Inden jeg læste denne biografi anede jeg intet om privatpersonen Mikael Persbrandt. Absolut intet, så man kan sige, at jeg læste denne bog helt uden forventninger af nogen slags – og helt uden fordomme.

Dette er en aldeles fremragende biografi om et sammensat og interessant menneske. Det er måske den bedste biografi jeg har læst i årevis, fuld af spændende anekdoter og meget overbevisende, måske fordi Persbrandt har valgt at være så ærlig og åben om hvilket liv han har ført sig. Der lægges ikke fingre imellem, det er brutalt, men det er samtidigt også befriende at læse om et menneske, der vil stå ved sin fortid uden at skamme sig.

Bogen er skrevet i samarbejde med Carl-Johan Vallgren, en svensk forfatter og kunstner, der i 2002 blev tildelt den svenske litteraturpris, Augustprisen. Vallgren har skrevet bogen om Persbrandt med et sprogligt overskud, der ikke ses hver dag – det er ganske enkelt en medrivende læseoplevelse fra første til sidste side og jeg fortryder faktisk, at jeg lod bogen stå så længe på reolen inden jeg læste den.

Bogen får 5 stjerner med på vejen – og så håber jeg virkelig, at andre læsere af denne anmeldelse får lyst til at læse denne bog, den har FORTJENT at blive læst – og har også fortjent at blive genlæst.

 

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter