0 kommentarer

Luftspejling 38 af Kjell Westö

af d. 31. marts 2015
Info
 
Sideantal

398

Udgivet

2014

ISBN

978-87-93209-03-9

Originaltitel

Hägring 38

Udgave

1.udgave

 

I 1938 sker der mange ting i Europa. Hitler får mere og mere magt og diskussionerne herom er mange. Også i Finland, hvor advokaten Thune en gang om måneden mødes med gamle venner i deres diskussionsklub. Her debatteres om verden og samfundet generelt, i samspil med lidt godt til ganen. Thunes liv er dog noget kaotisk i 1938. Hans kone har forladt ham til fordel for hans bedste ven, og Thune må redefinere hele sin tilværelse. Hans praksis kører heller ikke for godt, men heldigvis har hans nye sekretær Matilda Wiik et stort overblik. De har et godt arbejdsmiljø, dog kan Thune hurtigt fornemme at fru Wiik gemmer på en del hemmeligheder. Hun taler sjældent om fortiden, og hun er gift, men taler aldrig om sin mand. Thune vælger dog i starten ikke at efterforske sagen yderligere, men som tiden går og begivenhederne tager fat, prøver han at finde lidt flere oplysninger om sin ellers flinke og arbejdsomme sekretær.
Sideløbende med Thunes liv, får vi del i Matildas flashbacks til en uhyggelig fortid. Hun har oplevet umenneskelige ting under den finske borgerkrig 20 år tidligere. Ting hun egentlig havde lagt bag sig, men alt kommer frem igen, da hun pludselig hører en stemme fra fortiden på Thunes kontor. En stemme, der bringer sorg og ulykke med sig.

“Luftspejling 38” er en fortælling om menneskelig overlevelse, had og gengældelse. Den foregår i en meget spændende historisk periode, hvor Europa står foran endnu en krig. Og så foregår den i Finland, hvilket for mig gør romanen endnu mere interessant. Jeg kender næsten intet til finsk historie, men min nysgerrighed er virkelig blevet vakt efter at vide mere. Især om den borgerkrig, som satte sine spor, ikke mindst på Matilda.
Romanen vandt Nordisk Råds Litteraturpris sidste år, og forfatteren har virkelig begået en flot bog. Den er enkelt skrevet, men alligevel så fuld af lag, at man bagefter sidder med fornemmelsen af, at man ikke fik det hele med. På den gode måde. 4 stjerner, fuldt fortjent.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter