0 kommentarer

Lolita af Vladimir Nabokov

af d. 3. november 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

419

Udgivet

2014

ISBN

978-87-02-04608-3

Originaltitel

Lolita (amerikansk)

 

Lolita udfolder sig som et vemodigt tilbageblik begyndende med fortælleren Humbert Humberts første uskyldige oplevelser med en ung pige i Europa, til den erotiske besættelse af den unge Dolores i USA. Sproget er Lolitas fantastiske styrke – ikke mindst er hans dulgte følelser af lyst ved hendes hårs, hånds, eller arms lette berøring, en lise at læse om, og hendes lunefulde, søde, blide, onde og vrantne pubertetssind beskrives på lige så fascinerende vis.

Også det herlige lettere ironisk-sarkastiske blik på omgivelserne, hvor bipersoners figur, hårfarve, livsforløb (den fallerede forretningsmand, den pensionerede skolelærer, eller hotelværtinden der enten er moderlig/fisefornem/bordelmutter-typen) løbende kommenteres, fryder. Meget John Irving’sk, helt ned til det stemningsfyldte New England’ske landskab og småbyer, der beriges med et skær af elegance ved brugen af hyppige franske gloser og sætninger.

Et højdepunkt er en fantastisk, nærmest svimlende tour-de-USA med “det brunlemmede pigebarn”, efter fuldbyrdelsen af det uartige forhold. Derefter følger et stilfærdigt, men smertefuldt drama, hvor hans paranoia stiger i takt med hendes frihedstrang. Den følelsesmæssige besættelse er i fokus, ikke selve den sekuelle akt, og alle erotiske udfoldelser beskrives i befriende floromvundne, poetiske vendinger.

Man bør heller ikke lade sig skræmme af intellektuelle udtryk (proustianiseret, prokroustianiseret) og obskure referencer (“Emma liver aldrig op igen takket være de sympatiske salte i Flauberts fars betimelige tårer”), der blot giver dybde og ånd. Nabokovs efterord om, at fiktion kun eksisterer som æstetisk lyksalighed, og at Lolita er som et kærlighedsforhold til det engelske sprog, betyder, at oversættelsen til dansk er lykkedes til fulde. Jeg fandt ihvertfald Lolita sublimt underholdende og dybt fængslende. Seks stjerner ville jeg give, men her er fem jo max.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter