0 kommentarer

Livets barske lektie af Helene Th. Svolgart

af d. 21. maj 2009
Info
 
Sideantal

172

Udgivet

2008

ISBN

978-87-992388-0-4

 

En interessant lille sag der stiller skarpt på svigt, både mellem venner og overfor sig selv. Og opsat i en science fiction ramme, er dette slet ikke en almindelig dansk debutroman.

Mike, vores hovedperson, er på vej til en fængselsplanet sammen med en flok andre fanger. Han kender udmærket turen men holder lav profil. Mike er lejesoldat, hvilket i Svolgarts verden betyder at han tager de job som dusørjægerne ikke vil eller tør tage. Han har således afleveret en række fanger i fængslet, og kender derfor forholdene i og omkring det ret godt. Nu er han på vej til fængslet som fange, efter han er blevet dømt for mord. Han vælger at holde lav profil, da han tror det vil give ham de største chancer for at overleve. Han finder sig derfor i at blive tævet, voldtaget og ydmyget. Vi ender i et nulpunkt, men Svolgart henter os heldigvis op igen.

Bogen er skrevet okay, selvom handlingen kan virke noget usammenhængende, idet den skal følge Mikes egen forvirring. Jeg tror det der fascinerede mig mest var, at kernen i fortællingen er den udvikling der sker med Mike efter alt bliver taget fra ham, ikke alt det der sker i plottet. På overfladen excellerer Svolgart nemlig i tortur, vold, fremmede væsner og rejser igennem rummet, men hun levner dog nok plads til at gøre Mike til ikke kun kød og blod, men også følelser og tanker. Desværre er bogen udelukkende deskriptiv i sin tilgang til materialet, Svolgart giver ingen anvisninger på en udvej fra dilemmaerne hun tager op. Derudover finder jeg det irriterende at en dansk roman skal være så angliseret i navnevalg og stil. Jeg venter hele tiden på at en eller anden af de amerikanske actionhelte skal træde ind og redde Mike. Alligevel sidder jeg og glæder mig til at læse mere af forfatteren, gerne noget der ikke er skrevet i et så isoleret tekstunivers, men som gør endnu mere ud af den tidsskildring, der kun er meget pauvert skildret her. Talent er her, nu venter vi på at håndværket skærpes.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter