0 kommentarer

Latteren og døden af Pieter Webeling

af d. 8. august 2017
Info
 
Sideantal

294

Udgivet

2015

ISBN

978 87 406 0087 2

Originaltitel

De lach en de dood - Oversat af Naja Møllmann-Ibsen

Udgave

1. udgave

 

Rørende og stedvis meget, meget vittig historie om den hollandsk-jødiske komiker Ernst Hofman, der i Anden Verdenskrigs sidste år sendes til en kombineret arbejds- og dødslejr i Polen.

I toget til lejren møder han den skønne Helena, og de falder pladask for hinanden på tærsklen til evigheden.

Hofmans komiske talent redder ham fra det dødbringende arbejde. Først optræder han for sine medfanger, og da lejrens opportunistiske SS-kommandant får nys om løjerne, tvinger han den sjove mand til give sine vittigheder til gode for de tyske soldater – og hen ad vejen en af Det Tredje Riges spidser.

Men hvad med Helena, der sidder i kvindelejren ved siden af? Hver dag bukker dusinvis af de arbejdsduelige jøder under for sult, tortur, sygdomme og almindelig udmattelse. Vil de to elskende nogensinde få hinanden at se igen i dette liv?

Pieter Webeling har skrevet en indlevet og gribende frontberetning fra helvedet i en tysk kz-lejr. Den udpenslede gru blødes op af detaljer fra Hofmans shows – og gang på gang finder man sig til sin overraskelse gnækkende af latter, for vitserne er virkelig sjove.

Og så er der jo den indbyggede kærlighedshistorie, der bestemt ikke lader én uberørt. “Latteren og døden” er et djævelsk velskrevet indslag fra et af de sorteste kapitler i menneskehedens historie.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter