0 kommentarer

De heldige af Georgia Hunter

af d. 18. januar 2022
Info
 
Sideantal

473

Udgivet

2019

ISBN

978 87 400 5329 6

Originaltitel

We Were The Lucky Ones - oversat af Poul Bratbjerg Hansen

Udgave

1. udgave

 

”Vi var de heldige,” bemærker Felicia over for forfatteren i efterskriftet til denne gribende og uafrystelige roman.

Når man erfarer, hvad Felicia og hendes familie har været igennem af rædsler, er held måske ikke det første ord, der dukker op. På den anden side: Ud af de 30.000 jøder, der boede i den polske by Radom før Anden Verdenskrig, overlevede kun 300. Resten blev gasset, skudt, hængt, sultet eller pryglet ihjel – blot fordi de havde en anden tro.

Familien Kurc er en kultiveret og velhavende slægt, og ubegribeligt nok formår de at klare sig igennem med livet i behold. Alle sammen overlever: Forældrene Sol og Nechuma, der er først i 50’erne, da massakren starter, og børnene Genek (31), Mila (29), Addy (25), Jakob (23) og Halina (21) – samt deres respektive ægtefæller og kærester. Og lille Felicia, der er barn af Mila og den i lang tid forsvundne Selim, og som får så forfærdelig en start på livet.

Georgia Hunter er oldebarn af Sol og Nechuma og finder først som 15-årig ud af, at hun er efterkommer af polske jøder. Da hun hører om de grusomheder, hendes slægtninge har været igennem, og forstår, hvor mirakuløst heldige de har været, slår det hende, at det er en historie, der skal skrives. Og tak for det!

”De heldige” er en roman ud over det almindelige. Spændende som nogen thriller. Knugende som nogen øjenvidneskildring. Befriende livsbekræftende som Roberto Benignis dejlige film ”Livet er smukt”, som berører samme tematik.

Da tyskerne ruller ind over Polen og Radom i september 1939, bliver familien Kurc hurtigt spredt for alle vinde. Vi følger nu deres bestræbelser for at overleve hver især, og lad os bare røbe, at det kun sker med nød og næppe.

Én er i færd med at grave sin egen grav med de bare næver, mens maskinpistolbevæbnede soldater skyder de uskyldige omkring hende; mænd, kvinder og børn. Én arresteres af sovjetrusserne og sendes til en arbejdslejr i Sibirien, hvor fangerne dør som fluer i den bidende kulde og på en diæt af næsten ingenting. Kammerat Stalin stod i menneskeforagt ikke tilbage for onkel Adolf.

Beretningerne inde fra de polske ghettoer, hvor tyskerne først langsomt, siden i lyntempo likviderer de hjælpeløse jøder, er ubærlige. Vi vidste det jo godt, men her får vi fortællingen indefra.

Omvendt rummer ”De heldige” også en god portion optimisme, humor, interessant jødisk kultur, herlige beskrivelser af livet anno dazumal i Polen, Frankrig, Italien, Tyskland, Sovjetunionen, Senegal, Iran, Brasilien – ja, familien Kurc kommer vidt omkring, og ikke alt er forgræmmet tristesse. Alene de mange børn, der fødes under de mest umulige vilkår, giver én troen på livet tilbage.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter