0 kommentarer

Pineapple Crush af Etgar Keret

af d. 12. november 2021
Info
 
Sideantal

230

Udgivet

2021

ISBN

978 87 7151 685 2

Originaltitel

? - oversat af Søren Holst

Udgave

1. udgave

 

Pineapple Crush er virkelig god pot. Du ved, sådan noget, der får én til at stene lidt, glemme tid og sted, på den fede måde, altså. Avris ven har haft det med fra Amsterdam gemt i tarmen, Avri sælger nogle gram videre til vores navnløse helt, der ryger det sammen med den lækre 40-årige advokatdame på en bænk med udsigt over havet i Tel Aviv.

”Pineapple Crush” er også titlen på næstsidste historie i en stærkt underholdende, ofte tankevækkende og lejlighedsvis syret novellesamling af samme navn. Skrevet af den prisbelønnede israeler Etgar Keret, der er udgivet på 50 sprog og et stort navn i litterære kredse.

At ryge en joint hver aften ved solnedgang giver vores helt et velfortjent helle fra jobbet i en SFO, hvor flere af børnene er ret afskyelige og deres kværulantiske forældre endnu værre. Men så er det, at advokatdamen kommer og tigger sig til et hvæs, og før de får set sig om, sidder de dér på bænken næsten hver aften og deler en joint.

En mindeværdig stund antastes de midt i den ulovlige aktivitet af en vildt aggressiv betjent. Den måde, advokatdamen sætter ham på plads, er hele bogen værd i sig selv. Replikkerne er som skåret ud af en knivskarp amerikansk film, og jeg er sikker på, at hvis man havde røget en lille bønne, ville man have klasket sig selv på lårene af grin. I straight tilstand nøjedes jeg med at smile hævngerrigt og fryde mig over hendes (og Kerets) verbale afklædning af en primitiv ordenshåndhæver.

Der er 21 andre noveller i samlingen, flere direkte mesterlige. Som for eksempel ”Holocaust-museet”, hvor en gruppe israelere er på besøg i den gribende institution i Jerusalem – og hvor en kvinde undervejs på rundturen mellem de uhyggelige udstillingsgenstande tager livet af ægteskabet med sin mand, der overhovedet ikke har set bruddet komme. Virtuost.

Noveller er en sørgeligt overset genre, men det er i hvert fald ikke Etgar Kerets skyld. Hans små, fuldfede historier er så flot disponeret, at det er som at gennemlæse 22 miniromaner – og så billeddannende, at historierne oftest opleves som en slags tegneserier eller film.

Hvis du endnu har novellegenren til gode, er ”Pineapple Crush” og Etgar Keret et perfekt sted at starte. Fortsæt bagefter med Murakami, og så er du klar til Alice Munro og vores hjemlige Ida Jessen.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter