254
1999
87-583-1065-7
This side of brightness
To mænds fortællinger, dengang og nu. To forskellige livsforløb, uafvendeligt vævet ind i hinanden. Nathan Walker arbejder i starten af 1900-tallet i tunnellerne der skal forbinde Brooklyn med Manhattan. Treefrog er sindsforstyrret vagabond og lever i New Yorks togtunneller i slutningen af samme århundrede. Han har arbejdet på skyskrabere hele sit liv, indtil sygdommen gjorde det af med familie og job.
Begge mænd har således arbejdet med opbyggelsen af byen, med at udvide den i undergrunden eller i højden. Der krydsklippes mellem de to mænds historier, som set lidt oppefra ligeledes er New Yorks historie – eller i hvert fald et stykke af fundamentet dertil. Bogen skaber en sammenhæng så fin, at det forekommer indlysende at byen New York opstår af og gennem deres erfaringer og tanker, lige såvel som af noget så håndgribeligt som stål og beton. Beskrivelsen af miljøet og af arbejdernes liv og leven for deres værk er en fascinerende rammefortælling, og ligeledes er de enkelte fikspersoners portrætter meget enkle og klare i tonen.
Uddrag:
”De har næsten alle arbejdet som minearbejdere tidligere – i Colorado, Pennsylvania, New Jersey, Polen, England – derom vidner den sorte belægning i deres lunger. Hvis de kunne få hånden ned i halsen, kunne de mejsle sygdomme op af lungerne. Tjæren og snavset kunne skrabes væk med fingerspidserne. De kunne holde et stykke sodfarvet væv op og sige: Det her har tunnelerne gjort ved mig. Der er sket mange dødsfald i tunnelen, men der er en lov som tunnelbisserne accepterer: du lever så længe du gør det til du ikke gør det længere”