0 kommentarer

Populærmusik fra Vittula af Mikael Niemi

af d. 17. september 2003
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

248

Udgivet

2003

ISBN

87-595-1652-6

Originaltitel

Populärmusik från Vittula

 

Denne bog lånte jeg tilfældigt af en bekendt. Jeg kiggede på den i adskillige uger, inden jeg fik åbnet den. Men da jeg havde læst Prologen var jeg ”solgt”. Den indeholder en meget kort beskrivelse af, hvordan forfatterens tunge fryser fast til en tibetansk bedeplade i Thorong La passet på Annapurna i Nepal, og hvordan han kommer fri igen.
Selve bogen omhandler forfatterens opvækst i et lille samfund i Sverige på grænsen til Finland. Man taler svensk med finsk accent og finsk med svensk accent. Man følger et barns (forfatteren) opvækst til 14-15 års alderen, og følger tilværelsen i Tornedalen set med det samme barns øjne.
Tiden står næsten stille i de små samfund i Nord Sverige i 60’erne. Befolkningen, unge som gamle holder stædigt fast i det stærkt religiøse, hårdt arbejde, hjemmebrændt, armlægning, drikkekonkurrencer og maraton ophold i brændende varme badstuer. Som dog ind i mellem må vige for både Beatles og Jimi Hendrix.
Trods denne lidt brutale livsform, er der dog hele bogen igennem også et skær af romantik, følsomhed og fornemmelsen af en tid der aldrig vender tilbage.
Det er en af de bedste bøger, jeg har læst, og jeg tænkte flere gange undervejs: Bare den aldrig holder op.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter