0 kommentarer

Land af sne og aske af Petra Rautiainen

af d. 27. december 2021
Info
 
Sideantal

295

Udgivet

2021

ISBN

978-87-7007-490-2

Originaltitel

TUHKAAN PIIRRETTY MAA

Udgave

1. Udgave, 1. oplag

 

En ufattelig smuk forside, en betagende titel, og en rørende historie med afsæt i de tyskledede fangelejre, som fandtes i Lapland under anden verdenskrig.

Bogen er delt i to spor – et i 1944, hvor vi møder Väinö, der bliver ansat som tolk og fangevogter i fangelejren Inari i det nordøstlige Lapland. Han har tidligere været ansat i en anden straffelejr, men er nu blevet forflyttet til Inari. Vi lærer livet i fangelejren at kende gennem Väinös dagsbogsnotater, der senere skal vise sig at være meget værdifulde. Det er uhyggelige forhold fangerne lever under, og omstændighederne tvinger Väinö til mod sin moral at tage et andet menneskes liv.

Andet spor foregår i 1947 i en anden del af Lapland. Hovedpersonen er fotojournalisten Inkeri, der kommer for at dokumentere samernes liv, men også for at finde ud af sin mand Kaarlos skæbne. Han var fange i en tysk fangelejr i Lapland. Inkeri bliver ansat som lærer på den lokale kunstskole og undres over, hvorfor de lokale ikke har lyst til at tale om krigens fangelejre.

Det er en grusom fortælling med store følelser. Moral, etik, kærlighed, længsel, tilgivelse og had. Skrevet så fint og dragende, at alt det usagte vokser frem i læseren uden ord. Det er en bog, der bliver hos en i lang tid efter sidste side er læst. Og jeg glæder mig allerede til en genlæsning.

Jeg blev sulten efter at læse mere om samerne og deres liv, ikke kun under anden verdenskrig, men også i dag.

Vinder af Savonia Prisen, citat: “En storslået debutroman som bringer ufortalte og svære temaer fra Finlands historie frem i lyset, såsom de tyskledede fangelejre, finske nazisympatier, koloniseringen af samernes land. Den smukke, poetiske beskrivelse af Laplands natur og den kærlighedshistorie, der udvikler sig i baggrunden, balancerer krigens grusomhed.”  – Savonia Prisens jury

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter