0 kommentarer

Knogler i sandet af Conn Iggulden

af d. 27. oktober 2009
Info
 
Sideantal

463

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-05786-7

Originaltitel

Bones of the hills

 

”Knogler i sandet” er tredje bind i Conn Igguldens beretning om den berygtede mongolske hersker Djengis Khans liv og død.

Efter de mongolske styrker har forårsaget den kinesiske barnekejsers fald fra tronen og har underlagt sig store dele af Kina og Koryo (Korea), kalder Djengis Khan sine omstrejfende generaler hjem til det mongolske steppeland. Baggrunden herfor er en uhørt provokation fra shahen af det arabiske rige Khwarezm, der, som svar på et mongolsk ønske om at etablere handelsrelationer, har sendt hovederne af 400 udsendte mongolske diplomater og soldater tilbage Djengis. Det er mere, end den ærekære storkhan vil stå model til, og med generalerne og deres titusindvis af beredne krigeres hjemkomst pakker den mongolske nation sine jurter sammen og drager mod sydvest på et felttog til shahens land. Det bliver et årelangt hævntogt, der kommer til at koste ørkensøer af blod og liv i hundredtusindvis.

”Knogler i sandet” er baseret på historiske optegnelser blandet med fri fantasi, og Conn Iggulden formår at holde en god balance, så handlingen virker troværdig. Sproget er flydende og med gode detaljer omkring de mongolske skikke inden for eksempelvis våbenbrug, taktik og lejrliv.

Jeg giver romanen tre store stjerner. Som læser stifter man et interessant bekendtskab med den stigende og ødelæggende rivalisering mellem Djengis’ to ældste sønner Jochi og Chagatai, ligesom man også får et spændende, omend overfladisk, kig ind i de mystiske assassineres lejemorderiske verden. Når bogen ikke får højere karakter, skyldes det, at de mange belejringer, drab og kamphandlinger fylder for meget. Det bliver trættende og ensformigt at læse om i længden, og kombineret med den måde hvorpå forfatteren fuldstændig udbasunerer mongolernes respekt og frygt for deres khan er det med til at trække den samlede bedømmelse ned. Slutteligt synes jeg også, at man sidder tilbage med en følelse af efterhånden at have fået nok af Djengis med denne tredje bog, der på flere områder minder om en dårligere udgave af sin forgænger ”Fjendeland”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter