0 kommentarer

Klodernes kamp af H.G. Wells

af d. 2. april 2022
Info
 
Sideantal

207

Udgivet

2022

ISBN

9788727007564

Originaltitel

The War of the Worlds - oversat af Jannick Storm

Udgave

3. udgave, 1. oplag, let revideret af forlaget

 

H.G. Wells skrev et utal af bøger, men den mest berømte er dog Klodernes kamp fra 1898. Jeg læste den første gang tilbage i 2005, da jeg havde set Spielbergs filmudgave, jeg blev simpelthen nysgerrig på hvorledes man filmatiserer et over 100 år gammelt værk.

I slutningen af 1800 tallet var London faktisk verdens første by, og det er her og i omegnen at historien udspiller sig. Der observeres nogle mærkelige glimt på Mars og måneder senere begynder de første stjerneskud at dukke op på himlen, og det første lander i nærheden af vores fortællers hus. Cylinderen åbner sig og marsianerne har betrådt jorden for første gang. De hamrer og regerer i deres hul, og arbejder intenst på noget uhyrligt, mens en grøn røg stiger op.

Snart rejser der sig en gigantisk trefod, med cylinderen foroven, og den udspyr en ildstråle der fortærer alt levende. Rædslen opstår, panikken spreder sig, men kun langsomt, for man havde jo ikke andet end aviser og telegraf på daværende tidspunkt.

Flere trefødder dukker op, og snart indledes en egentlig invasion af jorden. Marsianerne mangler ressourcer, som de på bestialsk vis suger ud af menneskene.

Historien er fortalt i første person, så man virkelig føler man deltager i begivenhederne. Historien beskæftiger sig i høj grad om menneskenes forskellige reaktioner på invasionen og dens rædsler, og der er mange genkendelige reaktioner fra panik til vold og opgivelse. Jeg er dog selv langt mere interesseret i marsianerne og deres teknologi. Jeg kan huske, hvordan jeg på den mest arrogante vis grinte lidt at bogen første gang jeg læste den, for der er flere ting der naturligvis er helt outdatede, cylindrene bliver f.eks. skudt ud af en kanon fra Mars, men efter denne gennemlæsning er jeg dog langt mere imponeret.

Wells forudsiger faktisk både biologisk krigsførelse, flyvning og måske de første robotter. For marsianerne møder langt mere modstand, end man ser i Spielbergs film, det lykkes faktisk at nedskyde en trefod med kanoner, og de må trække sig tilbage i hullerne og arbejde videre, og herefter skyder de sort røg efter soldaterne.

Bogen er fremragende og imponerende for sin tid, og den har da også været grobund for alskens litteratur og film om fremmed intelligens, der vil erobre jorden. Jeg synes Spielbergs version er rigtig fin, der er mange genkendelige ting fra bogen. Jeg kan også anbefale John Christophers fire bøger i serien om Tripoderne.

Jeg var godt underholdt gennem bogen, oversættelsen er lettere revideret af forlaget, hvilket jeg ikke helt ved hvad indebærer, dog er der iøjnefaldende mange fejl i tegnsætningen. Jeg savner også en mere dramatisk forside, og det ville have været virkningsfuldt med illustrationer i bogen.

Men det ændrer ikke på det faktum at Klodernes kamp er en klassiker der bør læses af alle science fiction interesserede, hvis de vil erfare, hvor meget af inspirationen til genren kommer fra!

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter