0 kommentarer

Skyggezone – en biografi om Inge Lehmann, kvinden der opdagede jordens inderste kerne af Hanne Strager

af d. 8. juni 2022
Info
 
Sideantal

320

Udgivet

2022

ISBN

9788702310887

Udgave

1udgave 1 oplag

 

For en del år siden læste jeg Det blå lys (anmeldt her på siden) om Marie Curie, og på mange måder minder Skyggezone og Inge Lehmann  mig om denne bog. Skyggezone, er en biografi om geofysikeren Inge Lehman (1888 – 1993) der var med til at grundlægge seismologien, og i øvrigt var den første kvindelige seismolog i verden. I 1936 fremførte hun under en del modstand hypotesen om at jorden har en fast indre kerne, hvilket vi i dag ved er korrekt. Begge var de kvinder der kæmpede for at blive anerkendt for den forskning de lavede, begge blev de gennem deres virke stillet i skyggen af deres samtids mandlige forskere og begge bidrog de med forskningsresultater der i dag er højt anerkendt. Så lige som med Det blå lys, må jeg sige at jeg har haft en stor læseoplevelse med Hanne Stragers meget velskrevede bog om Inger Lehmann. Hun tegner et meget levende billede ikke bare af Inger, men af hele det forskningsmiljø der herskede her hjemme og i udlandet. Bogen bærer præg af at Hanne Strager er gået i dybden med sin research. Forud ligger mange timers gennemgang af breve, videnskabeligt materiale og dokumenter, dels fra Rigsarkivet, men også breve og papier der er i familiens eje. Ud fra dette materiale fornemmer man hvor stor en modstand hun har været op imod, og da hun trækker sig tilbage Geodætisk Institut og går på pension, stiger antallet af videnskabelige publikationer fra hendes hånd og professor Ewing henter hende til  Lamont Geological Observatory hvor hun blomstre op og bliver anerkendt. En anderkendelse der førte til flere udmærkelser. I 1964 blev hun æresdoktor på Columbia University, og i 1971 fik hun William Bowie-medaljen fra The American Geophysical Union. Hun blev også medlem af The Royal Society i England, det ældste videnskabelige selskab i verden, og det Videnskabernes selskab i Danmark, fik da også tager sig sammen og bestemte sig for at tildele hende selskabets guldmedalje.

Det er en bog jeg varmt kan anbefale, og som jeg er sikker på jeg kommer til at vende tilbage til. Den kan sagtens tåle at blive læst mere end én gang. Bogen rummer også en del foto og en ret stor litteraturliste

Hanne Strager er biolog og forfatter. Hun er uddannet fra Aarhus Universitet og University of California, Santa Cruz, hvor hun var på et Fulbright-scholarship. Hun har været udstillings- og formidlingschef på Statens Naturhistoriske Museum og har mere end 20 års erfaring med at formidle naturvidenskab og naturhistorie til offentligheden. I 2009 fik hun formidlingsprisen fra København Universitets Naturvidenskabelige Fakultet. Hun er forfatter til de anmelderroste bøger Et Beskedent Geni, Historien om Darwins liv og ideen der forandrede verden og Det Dyrebare. Endvidere har hun været medforfatter og redaktør på en række bøger om naturvidenskab og natur.

Bogen er et anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter