0 kommentarer

Kedelhat af Keld Zeruneith

af d. 5. juli 2004
Info
 
Sideantal

178

Udgivet

2003

ISBN

87-02-02292-3

Originaltitel

Kedelhat

Udgave

1.udgave

 

Dejlige islandske sagaer i en rå og ligefrem form, som går lige til sagen. Der er familiefejder, hævndrab og kniv på struben fra første til sidste side, og historierne er skrevet i et relativt nutidigt sprog, hvor sagaernes brutale enkelhed kommer fint til deres ret.

Bogen er mere eller mindre geografisk opdelt efter de gårde og egne, hovedpersonerne stammer fra. Forfatteren har ladet sig inspirere af de fotos, han har taget på lokationerne, og det er en sjov måde at læse de klassiske sagaer på. Familierne på Island er kædet sammen på kryds og tværs, og personerne optræder på skift i hinandens historier.

Der bliver spildt en masse blod, når den enes død skal hævnes med den andens, som igen skal hævnes med en tredje osv. Kvinder og gårde skifter hænder, og det samme gør de guldringe, sværd og kunstfærdige kapper, som mændene jævnligt får som gaver af de konger, de besøger i Norge, England og Danmark. Det er okay at kløve pandebrasken på din fætter, hvis du efterfølgende betaler drabsbod, men brænder du ham og hans hus af, bliver du trynet på Altinget og erklæret fredløs. Sagaerne bygger på en vidunderlig simpel logik om ære og loyalitet.

“Kedelhat” indebærer en vis risiko for, at man får lyst til at besøge den barske ø.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter