0 kommentarer

Jonas er udvalgt af Lois Lowry

af d. 13. oktober 2005
Info
 
Sideantal

195

Udgivet

1994

ISBN

87-00-17296-0

Originaltitel

The Giver

 

Det er en rigtig fed omgang science fiction Lois Lowry byder på i sin bog “Jonas er udvalgt”, og den vækker virkelig nogle tanker i en.

I et fremtidigt samfund, lever Jonas sammen med sin familie. Den familie er ikke hans biologiske, men en familie der er sammensat af den Øverste Ældste. Dem der bestemmer har taget livskraften ud af borgernes sind. Man føler ikke kærlighed, vrede, had, kan ikke se farver osv., og alle lever efter en forudbestemt og enstonet skæbne indtil de en dag kan komme til Fritstilling, en ceremoni hvor man som gammel og træt menneske kan bliver blidt aflivet. Det ved de fleste borgere imidlertid ikke.

Alle er tilfredse og mener ikke de mangler noget, men de kan jo heller ikke savne noget de aldrig har oplevet. Den eneste, der kan huske noget fra en tidligere levealder, og ham som stadig kan føle og se farver er Giveren, “the Giver”. Da Jonas skal have sin skæbne tildelt til sin Tolver-ceremoni, bliver han udvalgt til at bliver Giverens lærling, da den gamle er blevet slidt op og vil fritstilles. Oplæringen som den nye Giver er hård, både fysisk og psykisk, for mens han lærer at føle kærlighed og se farver, oplever han også dyb sorg og frygtelig smerte. Man forstår virkelig at Giverens arbejde ikke bare er at bestemme alt, men også at bære alle følelser i verden – ikke kun de positive! Vil Jonas klare det og kunne påtage sig opgaven som den nye Giver?

Bogen er virkelig god og der er mange ting hvor man undrer sig, noget man synes er meget fornuftigt og noget man græmmes ved. Der er mange ligheder med vores samfund, men samtidig er der mange ceremonier og levemåder, som skiller sig ud. F.eks. skal man til hver middag i familiens skød fortælle hvad man har følt den pågældende dag, og mange ting (som at cykle) skal man gøre når man er en bestemt alder.

Velskrevet og gennemarbejdet bog af Lowry, og hun har virkelig noget at sige!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter