0 kommentarer

I dine øjne af Malene Ravn

af d. 10. december 2018
Info
 
Sideantal

476

Udgivet

2018

ISBN

978 87 02 27282 6

Udgave

1. udgave

 

Her i Danmark er det ikke tanken, der tæller. Det er udseendet. Nogen anden konklusion kan man ikke nå frem til efter at have læst Malene Ravns nye roman ”I dine øjne”, der bygger på virkelige personer og hændelser.

Den dramatiske og let forstemmende historie starter med den unge, kinesiske artist Lai Fun, der i 1899 kommer til Tivoli for at optræde sammen med sin trup. Herefter følger vi Lai Funs tre efterkommere frem til 2001, og først med oldebarnet – Andreas, der må være ottendedelskineser – forekommer integrationen at være fuldbyrdet.

Andreas’ mor, Nete, bliver kaldt Japse i skolen i 1970’erne. Andreas’ bedstefar, Erik, bliver af sine jævnaldrende kaldt Sorte og Neser i årene omkring Anden Verdenskrig. Både Nete og hendes far er født i Danmark af pæredanske mødre, begge besjælet af de samme gode, danske værdier som de fleste af os andre, begge med et brændende ønske om at indgå i samfundet på lige fod med andre.

Men det stride, sorte hår og de mere eller mindre skrå øjne er svære at løbe fra.

Djon Lai Fun var slet ikke artist, da han flygtede fra Kina i 1899. Men det var han, da han og hans trup begyndte at optræde i Tivoli. Med kæmpesucces. Det danske borgerskab var vilde efter at opleve de eksotiske østerlændinge på nært hold og strømmede til den gamle have. Der eksisterer et postkort fra dengang med en storsmilende Lai Fun og overskriften ”Ægte original kineser”.

Agnete, en fattig dansk pige, falder pladask for den kønne, unge kineser og får ham til at blive i landet, hvor han vækker mere opsigt, end en marsboer ville gøre i dag. Det bliver dog aalborgensiske Gudrun, der føder hans barn, Erik, uden at Lai Fun vil vedkende sig det.

Kære, lille Erik kommer helt skævt fra start som uønsket og uægte barn (slemt!) og halvt kineser af udseende (værre!). Gudrun efterlader ham på et børnehjem, hvor de andre børn ikke vil vide af den ‘mærkelige’ dreng, og to gange oplever han at blive returneret af plejeforældre, der har fortrudt.

Det lange afsnit om Erik, bogens egentlige hovedperson, er som at læse en udvidet udgave af ”Den lille pige med svovlstikkerne”. Fattigdom, sult, vilkårlig vold, konstante afvisninger. At Erik slår sig igennem som elektriker og skaber en tryg tilværelse for sin kone Kirsten og datteren Nete, er et studie i ukuelighed.

Malene Ravn er en rutineret forfatter med flere anmelderroste romaner bag sig. Hun skriver sig ubesværet ind under huden på sine personer og får samtidig tegnet et fornemt tidsbillede af udviklingen i Danmark fra 1899 og frem til 2001. Implicit stiller hun et svært spørgsmål: Hvornår er man egentlig dansker?

”I mine øjne” er en fascinerende fortælling, som især i afsnittet om Erik føles decideret gribende. Andre afsnit bliver mere refererende, som om Ravn er for bundet af den rigtige historie.

“Det er aldrig for sent at få en lykkelig barndom,” formanes Erik på et tidspunkt af sin Kirsten. Nemt at sige, når man er født med blå øjne og gyldent hår.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter