0 kommentarer

og en i mente af Martin Jensen

af d. 29. oktober 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

210

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7955-776-5

 

Kaj, som vi stiftede bekendtskab med i “ej så svært” er nu kommet i mellemskolen, tidsmæssigt er vi nået til 1960’erne. Kaj er flittig og velbegavet, han er dygtig i skolen og får støtte derhjemme; specielt faren er god til at forklare ham de ting, han ikke helt forstår.

I skolen er det fiaskoerne der slås ned på af de autoritære, upædagogiske lærere, der ser det som deres fornemmeste opgave at tryne de svage – og ramme de stærke i deres svage punkt. Lærerne – og ikke mindst skoleinspektøren, ‘tørfar, får elever til hakke og stamme af nervøsitet, at sidde med tårer i øjnene, med skam og røde kinder. Sarkasme og ondsindede bemærkninger er hverdagskost. Specielt tysklæreren er slem. Marianne, klassens tykke pige, er et nemt offer: ” “Din stemmes dans gennem det tyske sprog er let og elegant som din legemlige gang på jorden.” Usmilende øjne glider ned over Mariannes figur. Faktisk går der næppe en tysktime uden Kaj ser tårer i Mariannes øjne.”
Da Kaj i en matematikaflevering har lavet én fejl – glemt at føre ‘en i mente’ – må han finde sig i at blive ydmyget og hånet foran resten af klassen, mens tårerne presser sig på. Der er ingen ros for en i øvrigt fejlfri aflevering. Ros er ikke noget, man strør om sig med!
Selv om Kajs far godt kan se, hvor upædagogisk eleverne behandles, griber han ikke ind.

Kajs ven, Niels, gør som den eneste i klassen oprør mod lærerne – det går ikke ustraffet hen. Niels virker mere voksen og moden end resten af klassen. Men han kan også være sarkastisk og nedladende over for Kaj, der ikke altid ved, hvor han har vennen.

Martin Jensen fortsætter med denne bog hverdagshistorien om Kaj. Der sker ikke de store skælsættende begivenheder i Kajs liv, dagene og året går i sin egen faste rytme. Det, der mest fæster sig, er den rystende fortælling om skolen i 60’erne. Hvordan skolen i høj grad var medvirkende til at gøre børn til tabere og at gøre skoledagene til et helvede for mange børn. I dag fatter man ikke, at forældrene ikke greb ind. Det er kun 50 år siden – men en helt anden tid. Man bliver grebet om hjertet, når Kaj og hans klassekammerater dagligt udsættes for overgreb af lærerne. En stille bog, som absolut er værd at læse.

Lån bogen bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter